Leader Suupohjan uutiskirje 2/2019


Aki Ollikkalasta Leader-hallituksen puheenjohtaja

Leader Suupohjan yleinen kokous valitsi 16.3.2019 kokouksessaan yhdistyksen hallitukselle uuden puheenjohtajan. Uusi puheenjohtaja on teuvalainen Aki Ollikkala. Ollikkala seuraa tehtävässään kurikkalaista Voitto Parkkosta, jonka hallitusvuodet tulivat täyteen.

Ollikkalasta Leader Suupohja sai aktiivisen, yrittäjähenkisen puheenjohtajan. Hänen taustatahonsa hallituksessa on Teuvan Yrittäjät ry. Päivätyökseen Ollikkala luotsaa ilmastointiurakointia tekevää Länsi-Rannikon Ilmastointi Oy:tä.

Ollikkala toimii yhdistyksen hallituksessa nyt neljättä kauttaan. Ennen puheenjohtajuuttaan hän on ollut kaksi kautta varapuheenjohtajana ja vuoden hallituksen jäsenenä. Leader-toiminnan vahvuudeksi hän nimeää alhaalta ylös periaatteen sekä paikallisuuden. – On hienoa nähdä toiminnan vaikutukset sekä päätösten vaikutukset omalla alueella, kun ne jäävät tähän lähelle. Maaseudulla on loistava asua ja elää. Siksi on tärkeää, että elinkelpoisuus maaseudulla säilyy, korostaa Ollikkala.

Tulevaisuuden Suupohjan mahdollisuudet tiivistyvät Ollikkalan mukaan yhteistyöhön, kaksikielisyyden mahdollisuuksiin, yrittäjämielisyyteen sekä aktiivisen työskentelyyn oman asuinseudun parhaaksi.

Euroopan Parlamentissa otetussa kuvassa Leader Suupohjan hallituksen uusi puheenjohtaja Aki Ollikkala edessä oikealla. Kuva on otettu Leader Suupohjan hallituksen sekä Kiikarissa kansainvälisyys -hankkeen osallistujien yhteiseltä opintomatkalta Strasbourgiin huhtikuussa 2019

Leader Suupohjan hallituksen kokoonpano koki muutenkin pieniä muutoksia vuosikokouksessa. Kaudella 2019-2020 hallituksen muodostavat seuraavat kuntien, yhteisöjen ja yksityisten edustajat:

Isojoki: Jari Pitkäranta (kunta), Tomas Ruotsalainen (yhteisö) ja Seppo Saari (yksityinen)
Karijoki: Petri Ahola (kunta), Pentti Rankaviita (yhteisö) ja Johanna Myllykangas (yksityinen)
Kauhajoki: Antti AlaKokko (kunta), VeliPekka Haapala (yhteisö) ja Riitta UusiKokko (yksityinen)
Kurikka: Markus Blommendahl (kunta), Mari Seppänen (yhteisö) ja Markku Saloranta (yksityinen)
Teuva: Jouko Rintala (kunta), Aki Ollikkala (yhteisö) ja Seija Muotio (yksityinen)

Jokaisella hallitukseen valitulla on henkilökohtainen varajäsen.

DIGSU – Digisparrausta yrityksille

SEK:in DIGSU-hanke (Digitaalisuuden uudet tuulet Suupohjassa) on mukavasti vauhdissa. Hanke on järjestänyt kevään aikana useita digisparrauksia Suupohjan alueen yrityksille. Esimerkiksi Instagram yrityskäytössä -valmennukseen osallistui kolmisenkymmentä henkilöä, joko paikanpäällä tai verkossa. Tilaisuus on katsottavissa myös tallenteena osoitteesta https://youtu.be/lUcNxb6hHO0.

Juhannuksen jälkeen on vielä tulossa sparrailua mobiilivideoiden tekemiseen ja syksyllä jatketaan uusin sisällöin. Seuraa ilmoittelua! Sparrauksia on järjestetty yhteistyössä SeAMK maakuntakorkeakoulun, Kauhajoen Yrittäjät ry:n ja Kylille II-hankkeen kanssa.

Hankkeen yrityskohtaisiin kehittämistoimiin (digitaalisuuden kehittämissuunnitelmat) on osallistunut myös mukavasti yrityksiä, parinkymmenen yrityksen osalta kehittämistoimet ovat käynnissä. Toimintaan voi lähteä mukaan koska vain ottamalla yhteyttä hankevetäjään. Erityisesti syksylle haetaan mukaan uusia yrityksiä. Jos yrityksillä on esimerkiksi palveluiden markkinointiin tai tuotannon digitalisointiin liittyviä ideoita tai kysymyksiä, Digsu voi olla oikea osoite avun saamiseen.

– Ensin arvioidaan yhdessä yrityksen digitaalisuuden nykytilaa, ja sen jälkeen mietitään seuraavia kehittämisaskeleita, kertoo projektipäällikkö Mika Ahonen.
– Olemme koonneet hankkeen ympärille asiantuntijaverkostoa, jossa on mukana erilaisten digitaalisten palveluiden ja välineiden osaajia.

Parhaillaan hanke on käynnistelemässä Digikokeilujen jalostamo –toimintaa. Tavoitteena on saada käynnistettyä alueella uusia, erityisesti useiden toimijoiden yhteisiä digikokeiluja. Nyt kesän ja alkusyksyn aikana kehittämisideoita kerätään ja kootaan yhteen, jonka jälkeen ideoiden ympärille kootaan joukkoja ja kumppaneita, joiden kanssa niistä seulotaan ja jalostetaan toteutuskelpoisimpia eteenpäin.

Hankkeen yhteystiedot ja ajankohtaiset löydät sivuilta https://sek.suupohja.fi/digsu
Leader Suupohja on myöntänyt rahoitusta tälle reilun vuoden mittaiselle hankkeelle 75.000€ (85 %).

Teksti ja kuvat: Mika Ahonen

Järjestömarkkinat Kauhajoella ja Kurikassa keräsi paikalle yli 100 yhdistystä ja satoja ihmisiä tutustumaan järjestöjen toimintaan!

Järjestömarkkinat tapahtumaa järjestettiin kahdeksalla paikkakunnalla Etelä-Pohjanmaalla; Kauhajoella ja Kurikassa tapahtumat olivat 13. ja 14.5. Kauhajoella tapahtuma oli urheilukentän alueella, Kurikassa uudella Kampuksella.

Yhdistysrekisterin mukaan Etelä-Pohjanmaalla on kaikkiaan liki 4 000 järjestöä ja yhdistystä. Lähes jokainen maakunnan asukas on jäsenenä vähintään yhdessä yhdistyksessä tai on muuten mukana järjestöjen toiminnassa. Siksi järjestötoiminta on maakunnan jokaista asukasta varten, kerrotaan Seinäjoen Järjestötalolta, joka on maakunnan kahdeksalla paikkakunnalla pidettävien tapahtumien alkuunpanija. #muavarten

Kauhajoella tapahtuman avasi kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Lasse Hautala. Hautalan mukaan yhdistykset ovat merkittävä voimavara yhteiskunnalle. Hän kehui meillä vielä vallalla olevaa talkoohenkeä, jota ilman moni tehtävä jäisi tekemättä.

Kiitos vielä kerran kaikille paikalle saapuneille seuroille, yhdistyksille ja järjestöille sekä markkinavieraille. Me teimme yhdessä tapahtumista ikimuistoisen! 

Kauhajoen järjestömarkkinat keräsi paikalle yli 70 yhdistystä ja niiden toimintaan kävi tutustumassa satoja ihmisiä.
Kurikassa järjestömarkkinat pidettiin uudella Kampustalolla.
Kauhajoella paneelin veti Tuomas Koivuniemi, panelistit Tuija TakamäkiOlli KiukkonenEija LiikamaaLiisa Ruismäki ja Wilma Kleimola.

Rakennusmestarista tuli maaseudun kehittäjä

Kasvot neuvonnalle, rahoitukselle ja toiminnalle – ketä meitä Leaderin toimistolla ahertaa? Ensimmäisenä esittelyvuorossa toiminnanjohtaja Paavo Mattila.

Paavon polku Leaderiin kulki yrittäjän ammattikorkeakoulutuksen kautta. – Opintoihin kuuluvassa kansainvälistymiskoulutuksessa vuonna 1996 kuulin, että Suomeenkin on tulossa Leader. Innostuin selvittelemään asiaa lisää, ja kun Suupohjan Kehittämisyhdistys ry vuonna 1997 haki ensimmäisiä työntekijöitä, hain kehittämissuunnittelijaksi ja sain paikan. Leader Suupohjan toiminnanjohtaja hänestä tuli vuonna 2007. -Työni paras puoli on ehdottomasti sen monipuolisuus, ja parasta vastapainoa sille on liikunta.

Kysyttäessä, mitä uutta Paavo haluaisi oppia ja minkä haaveen toteuttaa, vastaukset eivät pahasti pääse yllättämään – hirrenveistoa ja pitkä vaellus. – Jos saisin matkustaa ajassa taaksepäin, matkustaisin 1700-luvun Irlantiin, jossa sukujuureni ovat. Olisi hienoa nähdä sitä elämää, kun esi-isäni tekivät lähtöä Ruotsin kautta Suomeen.

Kurikan Jurvassa asuvan Paavon kotoarjen pitävät kiireisenä Elina-vaimo ja vierailuilla piipahtavat kaksi lasta perheineen. Kun yhtälöön lisätään aktiivinen liikkuminen pyöräillen, hiihtäen, vaeltaen, kalastaen tai metsätöitä tehden, ihmekös, jos neljän lapsen paapan arvio omasta henkisestä iästään on 21 vuotta.

Kylille-hanke retkeilee luonnossa

Lasten lintuviikolla (vko 20) järjestimme lintu- ja pöllöretken Teuvan Suksenjärvelle.

Suksenjärvi on lintujen tarkkailuun ja koko perheen retkipaikaksi soveltuva suojärvi. Lintutornille on lyhyt, n. 300m kävelymatka metsäautotien varresta.

Perjantai-iltana 17.5. kokoonnuimme järvikämpällä ja lähdimme noin 50 hengen porukalla Taikapolun Ismo Nousiaisen johdattamana Suksenjärven lintutornia kohti. Saimme mukaamme tehtävälomakkeet, joihin saimme kirjata retken aikana havaittuja pesinnän merkkejä, esim. lintu rakentaa pesää, kantaa pesintävärkkejä, kantaa ruokaa, pönttö, josta kuuluu poikasten ääniä tms.

Suksenjärvi on erityisesti kurkien suosiossa, ja niitä bongasimmekin alueelta isoina laumoina, jopa 30 kurkia näkyi yhdellä kertaa. Lisäksi näimme mm. joutsenia ja hienon ruskosuohaukan. Retken kohokohtia oli makkaranpaiston ja nokipannukahvien lisäksi ehdottomasti tutustuminen helmipöllöjen kotioloihin. Kävimme tapaamassa pian maailmalle lähteviä pöllönpoikasia, jotka Ismo rengasti. Pöllönpoikasten tapaaminen teki suuren vaikutuksen niin retken pienimpiin osallistujiin kuin meihin aikuisiinkin, kukaan ei ollut aiemmin päässyt tutustumaan helmipöllöön näin läheltä.

Geopark-retki kolmen maakunnan alueella

Sunnuntaina 26.5. järjestimme Geopark-hankkeen ja Kylille-hankkeen yhteisen retken vähän vähemmän tunnettuihin geopark-alueen kohteisiin. Reilu 30 hengen porukalla lähdimme bussiretkelle pilvisenä ja kosteana sunnuntaiaamuna. 

Otimme tuntumaa suuriin suolakeuksiin, jylhiin kallioihin ja salaperäiseen luolaan muinaisen vuoren uumenissa. Sukelsimme virtavesien tunnelmaan ja tutustuimme soiden ja metsien hyödyntämiseen turve- ja metsämuseossa.

Retkemme kohteina oli mm. Siikaisissa Haapakeitaan länsilaidalla sijaitseva Katselmankallio ja luontotorni. Tornista aukeni upea maisema ympäröivään metsämaahan sekä sen takana siintävälle Haapakeitaan suoalueelle.

Susiluolalla kävimme ihmettelemässä ovatko luolasta löytyneet kiviesineet ihmisen vai luonnon muovaamia?

Lapväärtin-Isojoen vesistö on kalastoltaan Pohjanmaan eteläosan monipuolisin. Lapväärtinjoki on yksi viidestä Suomen joesta, jossa on vielä jäljellä alkuperäinen lisääntyvä meritaimenkanta. Joen tärkein kalastusalue on pääuoman keskivaiheilla sijaitseva Vanhakylän koskialue, jossa harjoitetaan erityisesti perho- ja uistinkalastusta. Lapväärtin-Isojoen alueella yleisin saalislaji on taimen.

Vanhan kylän koskialue
Alkkianvuoren juurella pysähdyimme kodalla ja kuulimme kaupunginjohtajan näkemyksiä alueen matkailuun ja geopark-teemaan liittyen.

Vanhankylän jälkeen kävimme syömässä Lauhansarven maittavassa buffet-pöydässä ja vatsat täynnä jatkoimme matkaa Parkanoon ja Alkkianvuoren ulkoilualuetta kohti. Parkanossa tapasimme myös kaupunginjohtaja Jari Heiniluoman, joka kertoi Parkanon geopark-kohteista ja muista matkailu- ja vapaa-ajankohteista.

Retkemme toiseksi viimeinen kohde oli Kihniössä Aitonevan turvemuseo, jonka alueella sijaitsevat museo, konenäyttely, lintutorni, ympäristöpolku sekä kaksi laavua. Kesäisin museon yhteydessä toimii kesäkahvila. Kihniön Aitoneva on yksi Suomen vanhimpia turpeennostoalueita. Turvetietopisteeseen on koottu pala suomalaista turvetuotannon historiaa. Vanhojen turpeennostokoneiden näyttely kertoo omaa tarinaansa suon hyötykäytöstä. Näimme myös mielenkiintoisen 40-luvulla tehdyn historiallisen elokuvan sen aikaisesta turvetuotannosta.

Vanha turvetyömaalla käytetty vaijerikaivinkone ”hullujussi”

Viimeisenä kohteena meillä oli Parkanon metsämuseo. Metsämuseo esittelee metsätöiden historiaa 1860-luvun sahateollisuuden noususta aina 1960-luvun koneellistumiseen. Metsämuseon alueella on näyttelyhalli, savottakämppä, sauna, hevostalli ja metsätyökoneita. Lisäksi museon läheisyydestä löytyvät luontopolku, Messukallio, uimaranta, laavuja ja nuotiopaikkoja. Kaitojen vetten maisemiin pääsee tutustumaan Käpykintukan vaellusreittiä pitkin metsämuseolta Käenkoskikeskukseen, reitin pituus n. 7 km. Alueelta löytyy myös lyhyempiä luontopolkuja.

Retki oli kosteasta säästä huolimatta mieleenpainuva elämys ja pikakattaus alueen mielenkiintoisiin kohteisin ja Taikapolun Ismo Nousiaisen opastus valotti mielenkiintoisesti taustaa sekä käyntikohteista että muista alueen erityispiirteistä, kasveista, luonnosta ja eläimistä. Saimme kaikki kipinän tulla tutustumaan kohteisiin myöhemminkin paremmalla ajalla.

Kylille-hankkeessa tulossa!

Retkiteemalla tulossa kesäkuussa vielä yön yli retki:
pe-la 28.- 29.6 Yöpymisen sisältävä retki Lauhanvuorelle

Lähde liikkeelle luontoon nauttimaan luonnon virkistävästä ja elvyttävästä vaikutuksesta! Kun liikut ja oleskelet luonnossa, sen tuoksut, äänet sekä visuaaliset ja fyysiset aistimukset tuottavat kokonaisvaltaisen, moniaistisen hyvän olon kokemuksen, jonka vaikutus tuntuu pitkään. Retkeily tutkitusti rauhoittaa ihmistä nykyisen hektisen elämän keskellä. Yhdenkin yön nukkuminen luonnossa auttaa irtautumaan arjesta ja rauhoittumaan.

Retkikurssi kokeilee varusteita ja välineitä yhden yöpymisen sisältävällä retkellä. Lauhanvuoren kansallispuiston poluilla patikoidaan lenkki, jonka varrella yövytään teltoissa. Lähtö Lauhasta pe iltana noin 17.30, paluu la puolen päivän maissa. Varusteista osa voidaan vuokrata hankkeelle, joten kurssilaisilla ei tarvitse olla itsellä kummempia retkivarusteita. Kysy lisää ja ilmoittaudu Tuijalle 26.6 mennessä!

la 8.6.2019 Avoimet kylät – Suomen suurin yleisötapahtuma

Sadat kylät ympäri Suomen kutsuvat kylään. Ilmoita kyläsi mukaan! Avoimet kylät on kesäkuun toisena lauantaina järjestettävä valtakunnallinen tapahtumapäivä, jona sadat kylät ympäri Suomen kutsuvat tutustumaan toimintaansa ja järjestävät tapahtumia.

Tapahtumaan ovat tervetulleita osallistumaan kaikki paikallisyhteisöt, voitte olla pieni kylä tai kaupungin lähiö – kunhan haluatte kutsua suomalaiset tutustumaan kyläänne.
Avoimet kylät -päivänä sadat kylät ympäri Suomen järjestävät omannäköistään ohjelmaa, joten voitte itse vapaasti päättää, mikä on teidän kylänne juttu.

Ohjelmat ovat vaihdelleet Avoimet kylät -päivän viisivuotisen historian aikana laidasta laitaan: toiset järjestävät suuria toritapahtumia, toiset klapitalkoita. Myös erikoisuudet ovat sallittuja, letkunheiton MM-kisat tai 24/7-karaoke käyvät hyvin ohjelmaideoiksi.

Kun järjestätte tapahtumanne Avoimet kylät -päivänä, saatte tapahtumanne mukaan tapahtumakartallemme, jolla vierailee tapahtumapäivänä ja sen ympärillä tuhansia kävijöitä. Avoimet kylät on näkyvä tapahtumapäivä, johon kannattaa lähteä mukaan!

Lisätietoa: https://avoimetkylat.fi.
Ilmoita kyläsi/tapahtumanne Tuijalle!

Avoimet kylät Päntäneellä

Retkistä ja tapahtumista tulee lisätietoa www.leadersuupohja.fi/uutiset
ja www.facebook.com/suupohjankehittamisyhdistys sekä www.facebook.com/groups/seikkailesuupohjassa

Tulossa digiteemalla:
Pop-up -Digikahvila Logistialla ma 10.6 klo 15 -18, os Teknologiapuisto 1, Kauhajoki

Pop-up -digikahvilassa saat apua arjen pieniin ja suurempiin digipulmiin tietotekniikan asiantuntijalta.

Digikahvila on ilmainen eikä sinne tarvitse ilmoittautua.
Kahvilaan voi tulla non-stoppina, tervetuloa kaikki aiheesta kiinnostuneet!
Ota oma älypuhelin, tabletti tai läppäri mukaan!
Kahvitarjoilu!

Ohjaajat Janne Taipaleenmäki & Tuija Takamäki, lisätiedot 040 7055 801, tuija.takamaki@leadersuupohja.fi

Veikkogames 14. -16.6.2019 Kauhajoella

Kylille -hanke on mukana Qrikka eSports ry:n ja Kauhajoen Veikon Koneen järjestämässä verkkopelitapahtumassa Kauhajoella 15.6.2019. Tapahtumapaikkana toimii yhteiskoulun ruokala.
Mikä ihmeen Veikkogames?

Veikkogames on LAN-tapahtuma, jossa osallistujat kerääntyvät pelailemaan lähiverkkoon, surffailemaan ja pelailemaan erilaisissa kilpailuissa. Tärkeintä kaikille on kuitenkin päästä pitämään hauskaa yhdessä muiden samanhenkisten ihmisten kanssa. Tapahtumamme on päihteetön.

Hanketyöntekijä Janne on koonnut paikanpäälle striimauksen aloituspaketin ja pitää halukkaille nuorille striimiopastuksen klo 14.30-15.30.

Lauantaina 15.6 klo 12 – 15 tapahtumassa on avoimet ovet, johon on vapaa pääsy ja jokainen on tervetullut tutustumaan. Avoimien ovien aikana pidämme tapahtumassa ideointityöpajan klo 12.15 – 15, jossa mm. keräämme nuorten toiveita ja ideoita tulevaa Leader-ohjelmaa varten.

Lisätiedot http://www.qrikkaesports.fi/veikkogames/

Infoilta jokimaisemien kunnostuksesta

Kevään aikana Leader Suupohjan Pihat ja pientareet -hankkeessa on työskennelty Suupohjan jokimaisemien parantamisen parissa. Jokien ja jokirantojen kunnostukseen on jo pitkään toivottu ratkaisuja.

Jokien kunnostusesta järjestetään kaikille avoin info-ilta Teuvalla 25.6 (paikka täsmentyy myöhemmin). Infoillan aikana esitellään jokien ja vesistöjen kunnostuksen erilaisia ratkaisuja ja toiminta- sekä rahoitusmahdollisuuksia, joita on mahdollista käyttää omissa kohteissa. Illan asiantuntijoiksi on koottu edustajia Maa- ja Kotitalousnaisista, Pohjanmaan vesi ja ympäristö ry:stä, Suupohjan luonnonsuojeluliitosta, Ely-keskuksen Freshabit-hankkeesta sekä Leader Suupohjasta.

Infoiltaan ovat tervetulleita kaikki, jotka ovat kiinnostuneita vesistöjen kunnostuksesta. Illan päätteeksi tilaisuudessa on mahdollisuus saada neuvontaa oman vesistökohteen kunnostukseen.

Lisätietoja tilaisuudesta ja ilmoittautumiset: ympäristösuunnittelija Reetta Yli-Hynnilältä, reetta.yli-hynnila(at)leadersuupohja.fi tai
p. 040 1715 600

Leader-tilannekatsaus

Vuoden 2019 alkupuolisko oli hankerintamalla todella aktiivinen. Leader Suupohjan hallitus kokoontui kuukausittain tekemään rahoituspäätöksiä hankkeille. Tänä vuonna hankkeita varten varattu julkisen rahoituksen kehys on yhteensä noin 1,2 M€. Tällä hetkellä kehys on aika lailla sidottu mutta odottelemme jo vuonna 2017 tehdyn kehystarkistuksen osalta meille myönnettyä lisäkehystä, joka on ollut tähän asti jäissä prosessista tehdyn valituksen takia.

Hallituksen kokouspäivämäärät

Leader Suupohjan hallitus kokoontuu seuraavan kerran 18.6.2019 ja tähän kokoukseen tulevat hakemukset tulee olla Hyrrässä tai toimistollemme toimitettuna 4.6.2019 mennessä. Syksyn kokouspäiviksi on sovittu 29.8., 26.9., 31.10., 28.11 ja 17.12.

Vuoden 2019 viralliset rahoituspäätökset

Leader Suupohjan hallituksen hyväksymistä hankkeista on 16 saanut tämän vuoden puolella virallisen rahoituspäätöksen Etelä-Pohjanmaan ELY-keskukselta. Tämän lisäksi on hakijan pyynnöstä peruttu yksi hanke.

Päätöksen saaneet yritystuet:

 • LABeauty: Hiusklinikka- ja laboratorioliiketoiminnan perustaminen, Kurikka
 • LABeauty: Laboratorio- ja tutkimustilan perustaminen ja laitteiden hankinta, Kurikka
 • PSL-Hietaranta Oy: Pora, tapinlyöntiautomaatti+leveänauhahiontakone+imupöytä hiontaan, Kauhajoki
 • Tewatec Oy: Tewatec Oy:n toiminnan käynnistäminen, Kauhajoki
 • Lakeus Networks Oy: Toimitilojen hankinta, Kauhajoki
 • Koneistamo Kivelä Ky: Robotti, Kurikka
 • Honkajoen Sahtitehdas Oy: Pullotuskoneen hankinta, Isojoki
 • Pelo Sport Oy: Kasvua Kauhajoelle!, Kauhajoki
 • Rantalan Liha: Rantalan Lihan etiketöintilaite, Kauhajoki
 • Suupohjan Kuljetus Oy: Materiaalinkäsittelyn tehostaminen, Kurikka
 • Neliyhtymä Oy: Paalutuskaluston kehittämis- ja huoltohallin hankinta sekä laiteinvestoinnit, Teuva

Päätöksen saaneet hanketuet:

 • Kauhajoen 4H-yhdistys ry: YAS – You Are Star, Kauhajoki
 • Rasti-Kurikka ry: Liikuteltava toimitsijatila varusteineen, Kurikka
 • Kauhajoen Metsästysseura ry: Metsokanta kasvuun ja tarinat talteen Kauhajoella -investointi, Kauhajoki
 • Suomen Metsäkeskus: Metsokanta kasvuun ja tarinat talteen Kauhajoella
 • Osuuskunta Viexpo: Kasvua Ruotsista -yritysryhmähanke, Kurikka

Hankerekisteristä ideoita

Maaseutuvirasto pitää yllä valtakunnallista hankerekisteriä, josta voi selailla tietoja Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelmasta 2014–2020 rahoitetuista kehittämishankkeista sekä yritystuista. Tiedot hankerekisteriin tulevat Maaseutuviraston hallinnoimasta tietojärjestelmästä ja päivittyvät kerran vuorokaudessa. Linkki hankerekisteriin: https://www.ruokavirasto.fi/tietoa-meista/avointieto/hankerekisteri/.

LÄHDE JUHANNUSVIHDAN TEKOON ALPON SAVANNILLE

Kutsumme yhdistyksemme jäseniä sekä muita kiinnostuneita Leader Suupohjan Kesäpäivään Alpon Savannille tiistaina 18.6.2019 klo 12-18.

Savannin elämän ihmettelyn lisäksi paikalle pääsee sitomaan vihdan juhannussaunaan vihtamestari Erkki Kalliomäen opastuksessa. Yhdistyksen jäsenille vihdan sidonta on ilmaista. Muilta kuin jäseniltä perimme 5€ materiaali- ja opastusmaksun.

Päivän aikana Savannin pihamaalla on avoinna Leaderin Pop up -kahvila, josta saa pientä suolaista ja makeaa. Ja arvontaankin pääsee osallistumaan!

TERVETULOA kesäpäivän viettoon Savannille!
 
Alpon Savanni: Sarantie 672, 61910 Kauhajoki

Seuraa Leader Suupohjaa seuraavista kanavista:

www.leadersuupohja.fi
www.facebook.com/suupohjankehittamisyhdistys
twitter.com/sky_ry
www.instagram.com/leadersuupohja
www.facebook.com/groups/seikkailesuupohjassa
Youtube: Leader Suupohja