Leader Suupohjan uutiskirje 1/2019


Leaderit kuulolla CAP27:sta ja milleniaaleista

Etelä-Pohjanmaan Leader-ryhmien hallitukset ja henkilöstö kokoontuivat la 16.2. vuosittaiseen kokous- ja koulutuspäiväänsä tällä kertaa Ilmajoen Herralaan. Leader Liiverin emännöimä päivä kokosi ajankohtaisen ja mielenkiintoisen ohjelman ääreen kymmeniä Leaderiin työn tai luottamustehtävän kautta vihkiytyneitä ympäri maakunnan.

Tilaisuuden tervetulosanoista vastasi Liiveri ry:n hallituksen puheenjohtaja Tarja Pienimäki, jonka jälkeen kuultiin itseään ’nöyräksi pröystäilijäksi’ tituleeranneen Ilmajoen kunnan yritysasiamies Rami Mattilan mietteitä ilmajokisten yritysten menestymisestä ja kunnan yritysilmapiiristä. Mattila esitteli Yritysherrala yrityspalvelupisteen syntyä ja toimintaa. Kaikille, mutta erityisesti aloittaville yrittäjille, palvelujaan tarjoava Yritysherrala muodostuu yrittäjiä lähellä olevista organisaatioista, joiden edustajien juttusille pääsee ajanvarauksella. Mukana on muun muassa Etelä-Pohjanmaa Yrittäjät, Ilmajoen kunnan elinkeinotoimi, Leader Liiveri, TE-palvelut ja Uusyrityskeskus Neuvoa-antava. Lisätietoa Yritysherralasta löytyy osoitteesta: www.ilmajoki.fi/yritysherrala.

Katse kohti CAP27:ää

Leader-työssä eletään sitä vaihetta, jolloin katse on siirrettävä hiljalleen tulevaan EU-ohjelmakauteen 2021-2027. Siksipä Ruokaviraston pääjohtaja Antti-Jussi Oikarisen puheenvuoro ”Miten huomioida CAP 27” olikin toivottu. Mitään merkittää uutta tiedotettavaa ei vuoden alusta toimintansa aloittaneet Ruokaviraston päällä ollut tuoda. Yleisessä tiedossa on, että uusi ohjelmakausi ei pääse alkamaan vielä vuonna 2021, ja vähennyksiä myös maaseudun kehittämistoiminnan rahoitukseen on väistämättä tulossa.

Oikarinen arvioi, että Leadereilla tulee olemaan tärkeä rooli tulevaisuudessakin. Pohdinnan paikka on, miten Leadereiden ja Ely-keskusten välinen työnjako muodostetaan, miten on mahdollista kattaa Leader-toiminnalla koko Suomi resurssien vähetessä, ja miten tehostaa toimintoja ts. sanoen vapauttaa resursseja aktivointityöhön, joka on Leader-ryhmien tärkein tehtävä.

Mitkä ihmeen milleniaalit?

Etukäteen osallistujissa ehkä eniten kiinnostuksen sekaista odotusta herätti Kumppania Oy:n Jenni Rajahalmeen esitys ”Miten hurmaamme milleniaali-sukupolven?” Siis mitkä? Milleniaali-sukupolvi käsittää karkeasti 1986-1999 syntyneet nuoret aikuiset.

Kuva: Marjukka Mäkinen

Rajahalmeen mukaansa tempaava esitys herätti pääasiassa Baby Boomers ja X-sukupolven edustajista koostuvan yleisön miettimään, miten ihmeessä näiden teknologian kehityksen mukana kasvaneiden, kärsimättömien, mieltään muuttavien ja epäonnistumisia sietämättömien kanssa pärjää? Millainen sukupolvi, millaisin arvoin ja asentein on nyt ja tulevaisuudessa (työ)elämän ohjaksissa. Milleniaali-sukupolven edustajat, kun ovat heitä, jotka haastavat työelämän.

Vapautta ja vastuuta, sopivassa suhteessa, oli Rajahalmeen vastaus. Parhaimmillaan tämän sukupolven edustaja on työssään, kun hänelle uskoo tehtäväkokonaisuuden, jonka puitteissa hän saa toimia kuten haluaa, ja kun hän voi viime kädessä luottaa esimiehen vastuun kantoon. Kun työ vielä tarjoaa koulutus- ja kehittymismahdollisuuksia, työ ja vapaa-aika ovat sopivassa suhteessa ja työpaikka on arvopohjaltaan ja maineeltaan mieluinen, milleniaali loistaa esimiehenä tai työntekijänä.

Kurikassa älykuntosali – laitteet säätävät penkit sopivaan asentoon ja laskevat toistot

Voimaharjoittelu tuo mukanaan lukuisia terveysvaikutuksia, parantaa tasapainoa ja tekee liikkumisesta varmempaa. Viime aikoina äly on tullut myös kuntosalilaitteisiin. Se takaa lihaskuntoharjoittelun turvallisuuden ikäihmisille ja kuntoutujille. Kurikassa jo 25 vuotta toiminut kuntokeskus Kroppanilla on päässyt treenaamaan älykuntosalilla viime syksystä lähtien.

– Asiakkaalle tehdään oma ohjelma. Hän saa RIF-rannekkeen, jota hän näyttää lukijalle mennessään kuntosalilaitteen luo. Laite tunnistaa käyttäjän ja säätää esimerkiksi penkin asennon, asettaa vastuksen sopivaksi ja laskee toistot, selvittää Kroppanin yrittäjä Pasi Haapoja ja jatkaa:
– Myös liikkeen laajuutta voidaan rajoittaa esimerkiksi kuntoutujalle. Kehittymistä voidaan seurata harjoittelun aikana kerätyllä datalla.

Kurikan kaupunki alkoi myöntää palveluseteleitä yli 65-vuotiaiden voimaharjoitteluun viime vuonna.

– Se oli meillä alkusysäys siihen, että aletaan satsata älykuntosaliin. Leader Suupohjan myöntämä rahoitus oli merkittävä apu, kun kyseessä oli näin suuri investointi. Älykkäällä järjestelmällä varustetut laitteet ovat viisi kertaa kalliimpia kuin tavalliset kuntosalilaitteet.
Kroppanin älykuntosalin laitteet ovat kokkolaisen HUR-yrityksen innovaatio.
– Etelä-Pohjanmaalla ei ole muualla vastaavaa, näin kattavaa pakettia. Terveyskeskuksissa ja muilla kuntosaleilla voi olla yksittäisiä älykkäällä järjestelmällä varustettuja laitteita, kertoo Haapoja.

Kroppanilla on näkynyt senioreiden innostus lihaskuntoharjoitteluun. Syksy oli erityisen kiireistä aikaa, kun tuli paljon uusia asiakkaita ja heidät opastettiin laitteiden käyttöön.

– Viime aikoina on puhuttu positiivisesti lihaskuntoharjoittelun merkityksestä, mikä on varmasti osaltaan innostanut ihmisiä kuntosaleille. Älykuntosalin suuri etu on se, että harjoittelun voi aloittaa yksilöllisesti ja turvallisesti.

Älykuntosalilla ei myöskään kuulu kolinaa.
– Vastus muodostuu paineilmalla, joten laitteet ovat hiljaisia ja helppoja käyttää.

Vaikka Kroppanille on tullut uusi älykuntosali, kuntokeskuksessa pääsee edelleen kohottamaan kuntoaan tuttuun tapaan erilaisille ryhmäliikuntatunneille ja perinteiselle kuntosalille.

Teksti: Marjukka Mäkinen

Kylille-hankkeen tilaisuuksia keväällä!

Tulorekisterikoulutus yhdistyksille 5.3.2019 klo 18
Teknologiakeskus Logistia, Teknologiapuisto 1, Kauhajoki

Mikä ihmeen tulorekisteri ja miten yhdistysten tulee varautua sen käyttöönottoon?
Koskeeko se joka yhdistystä?
Entä palkkiot, työkorvaukset, matkakustannukset, luontaisedut?
Kuinka, koska, minne ilmoitetaan?

Näihin ja muihin mieltä askarruttaviin kysymyksiin saamme vastaukset 5.3 Logistialla järjestettävässä koulutuksessa. Kouluttajana on Tomas Ruotsalainen, Tilitoimisto Wanha Werstas
Vapaa pääsy, kahvitarjoilu!

Ilmoittaudu viimeistään 4.3 klo 12 mennessä Tuijalle, 040 705 5801, tuija.takamaki@leadersuupohja.fi

Turvallisuus kuntoon kylillä la 6.4.2019 klo 9-15
Kauhajoen paloasemalla Puistotie 30, Kauhajoki

Miten viranomaiset toimivat arjen häiriötilanteissa ja mikä voisi olla vapaaehtoisten kyläläisten rooli?

Tervetuloa kylien asukkaat, yhdistystoimijat, kaikki asiasta kiinnostuneet! Tilaisuus on maksuton.
Ohjelmassa: aamupäivällä alustukset kunnan, pelastuslaitoksen, seurakunnan, Vapepan ja kylien suojelulohkojen näkökulmista & iltapäivällä ryhmätöitä kylien turvallisuudesta ja varautumisesta tositapahtumiin pohjautuen.

Lisätiedot ja ennakkoilmoittautumiset: Tuija Takamäki, tuija.takamaki@leadersuupohja.fi p. 040 705 5801

Kyläturvallisuus on kaikkien juttu!

Olemme käynnistäneet projektin, jonka tavoitteena on saada kylille turvallisuussuunnitelmat. Aihe on ajankohtainen, sillä viranomaiset toimivat nykyisin yhä enemmän yhteistyössä vapaaehtoisten kanssa, ja asukkaita kannustetaan omatoimiseen varautumiseen.

Kyläturvallisuussuunnitelma on alueen asukkaiden yhdessä koostama suunnitelma arjen turvan sujuvoittamiseksi sekä poikkeusoloihin varautumiseksi. Arjen turva ja kyläturvallisuus muotoutuvat sekä jokapäiväisestä kanssakäymisestä ja ympäröivästä lähiseudusta että varautumisesta poikkeusoloihin. Nämä kokonaisuudet muodostavat pohjan myös turvallisuussuunnitelmalle.

Tehdäänkö teidänkin kyläänne oma turvallisuussuunnitelma? Voimme tulla turvallisuuskouluttaja Aana Vainion kanssa kylään ja yhdessä mietitään teidän kylänne turvallisuusasioita. Suunnitelmaa varten on olemassa helppo lomakepohja, jonka tekemisessä voimme auttaa. Kutsu kylän/yhdistyksen väki koolle joku ilta ja me tulemme paikalle. Turvallisuussuunnitelman laatiminen on yhdistyksille maksutonta! Kysy lisää Tuijalta, tuija.takamaki@leadersuupohja.fi p. 040 705 5801.

Järjestömarkkinat 13.5.2019 Kauhajoella
Etelä-Pohjanmaan järjestöt tempaisevat toukokuussa 2019 kahdeksan yhteistä pop-up-tapahtumaa. Suupohjan alueen tapahtuma järjestetään Kauhajoella 13.5. Järjestömarkkinat-kierroksella kerromme järjestöjen voimasta ja vaikutuksesta jokaisen eteläpohjalaisen elämässä. Tempausten järjestelyihin on tähän mennessä ilmoittautunut kymmeniä järjestöjä.

Yhdistysrekisterin mukaan Etelä-Pohjanmaalla on kaikkiaan 3 945 järjestöä ja yhdistystä. Lähes jokainen maakunnan asukas on jäsenenä vähintään yhdessä yhdistyksessä tai on muutoin mukana järjestöjen tarjoamassa toiminnassa. Siksi järjestötoiminta on maakunnan jokaista asukasta varten #muavarten
Järjestöt ovat mukana maakunnan asukkaiden arjessa monella tapaa: ne antavat tukea ja neuvontaa, vertaisuutta, yhdessä olemista ja tekemistä – yhteisöllisyyttä ja osallisuutta! Järjestöt ja yhdistykset tuottavat myös palveluja ja ylläpitävät monenlaisen toiminnan puitteita tarjoamalla tiloja ja toimintaa.

Järjestöjen toiminta perustuu vapaaehtoisuuteen ja niihin on matala kynnys. Kevään kierroksella tuomme esille järjestötoiminnan kirjoa ja monipuolisia osallistumisen mahdollisuuksia. Jokaisella paikkakunnalla on oma tiiminsä kokoamassa ohjelmaa ja lisäksi asukkaille tarjotaan mahdollisuus kertoa toiveitaan: minkälaista toimintaa he haluavat järjestöjen ja paikallisyhdistysten järjestävän kunnissaan ja mitä toiveita heillä on kuntien ja järjestöjen yhteistyölle. Pyrimme saamaan myös kuntien ja muiden paikallisten tahojen toimintoja mukaan markkinaohjelmaan.

Ilmoita yhdistyksesi mukaan markkinoille, loistava mahdollisuus esitellä järjestönne/yhdistyksenne toimintaa, saada uusia harrastajia ja toimijoita mukaan toimintaan!

Järjestömarkkinoiden viestintäyhdyshenkilö Suupohjassa on Tuija Takamäki (Leader Suupohja)
tuija.takamaki@leadersuupohja.fi 040 705 5801

Tulossa myös: opastetut luontoretket jatkuvat keväällä, suunnitteilla myös opinto/bussimatka lähiseudun kiinnostaviin luontokohteisiin ja alan yrityksiin. Pysy kuulolla! Voit myös vinkata kiinnostavia kohteita!

Smart Villages -Älykkäät kylät

Smart Village -verkosto on avoin, riippumaton, alhaalta ylöspäin suuntautuva verkosto, jossa on eri puolilla Eurooppaa sijaitsevia kyliä, kyläryhmiä ja kyläyhdistyksiä, joiden tavoitteena on vaihtaa näkemyksiä ja kokemuksia älykkäistä ratkaisuista maaseudun haasteisiin vastaamiseksi. Verkosto tuo kuuluviin kylien äänet paikallisella, kansallisella ja Euroopan tasolla. Se on avoin foorumi, jossa keskustellaan ”älykkäisiin kyliin” liittyvistä kysymyksistä ja maaseudun kehittämispolitiikan tulevaisuudesta.

Älykkäisiin kyliin panostetaan koko EU:ssa. EU:n toimet älykkäille kylille on Euroopan komission huhtikuussa 2017 käynnistämä aloite, jossa panostetaan tulevaisuuden kyliin ja halutaan huomioida digitalisaatiota edistävien investointien, saavutettavuuden ja osaamisen tukeminen. Aloitteessa kannustetaan löytämään aivan uusia ja keskenään risteäviä polkuja maaseudun kehittämisen, aluekehityksen, tutkimuksen, liikenteen, energian ja digitaalisen politiikan sekä eri rahastojen aloilla.

Euroopan älykyläverkoston ensimmäiseen kokoontumiseen Suomessa kokoontui yli 50 kyläkehittäjää 12 maasta vaihtamaan ideoita älykkyydestä ja kehittämään kylistä entistä älykkäämpiä. Suomesta on jo kylä-, Leader-ryhmä-, maakunta- ja valtakunnan tason jäseniä.
Suomessa teeman ympärille on kehitetty kilpailu, Suomen älykkäin kylä. Kisassa haetaan Suomen älykkäintä kylää, mutta se on enemmän kuin vain kilpailu. Pikemminkin kyseessä on kehittämiskokonaisuus, jonka tarkoituksena on auttaa ja kannustaa kyliä etsimään älykkäitä ratkaisuja palvelujen ja toimintatapojen kehittämiseen ja luomiseen. Juuri niiden palveluiden ja toimintojen, joiden avulla kylä voi hyvin nyt ja tulevaisuudessa.

Leader Suupohjasta paikalla verkoston tapaamisessa oli Kylille-hankkeen vetäjä Tuija Takamäki.

Smart Villages: Maaseudun palveluiden uudistaminen -video:
https://www.youtube.com/watch?v=LgkrOeX5_iI

Rahoituskuulumisia 

Leader Suupohjan alkuvuosi on alkanut vilkkaissa merkeissä. Rahoitushakemuksia on saapunut varsinkin yrityspuolelle.

Vuoden 2019 rahoituskehys on julkisen tuen osalta noin 1,2 M€. Kehys on saatu jo käyttöön eli odottelemme vuoden ensimmäisiä päätöksiä ELY-keskuksen toimesta. Rahoituskehykset pienenevät vuosittain ohjelmakauden loppua kohti mutta rahoitusta on kuitenkin ihan hyvin käytettävissä ainakin vielä tänä vuonna. 

16.2.2019 kokouksessaan yhdistyksen hallitus päätti uudesta yritys- ja hanketukia koskevasta rahoituslinjauksesta, joka tehdään rahoituksen riittävyyden vuoksi.

  • Kaikkien hankkeiden julkisen tuen maksimimäärä on 50.000 euroa (investoinnit ja kehittäminen)
  • Perustamistuen julkisen tuen maksimimäärä on 20.000 euroa

Linjaus astui voimaan heti. Mikäli hankkeella on erityistä uutuusarvoa, vaikuttavuutta tai se on alueelle muuten tärkeä, voi hallitus poiketa tästä linjauksesta.

Rahoituspäätökset

Leader Suupohjan hallitus on tehnyt myönteisiä rahoituspäätöksiä tammi-helmikuussa yhteensä 15.

Päätöksen saaneet yritystuet:

  • Koneistamo Kivelä Ky
  • Suupohjan Varaosa ja Huolto Oy
  • Pelo Sport Oy
  • Rantalan Liha
  • Suupohjan Kuljetus Oy
  • Honkajoen Sahtitehdas Oy
  • P. Rotola-Pukkila Oy
  • Mad Devil Oy

Päätöksen saaneet hanketuet:

  • Isojoen kunta
  • Rasti-Kurikka ry
  • Kauhajoen 4H-yhdistys ry
  • Suomen Metsäkeskus
  • Kauhajoen Metsästysseura

Näiden lisäksi myönteinen rahoituspäätös on tehty Suupohjan Kehittämisyhdistys ry:n teemahankkeeseen sekä Eläkeliiton Isojoen yhdistyksen VIRE-rahahakemukseen.

Hallituksen kokouspäivämäärät

Leader Suupohjan hallitus kokoontuu seuraavan kerran to 14.3.2019 ja tätä kokousta varten hakemusten tulee olla perillä ma 25.2.2019. Huhtikuun kokouksen ajankohtaa ei ole vielä päätetty.

Hankerekisteristä ideoita

Maaseutuvirasto pitää yllä valtakunnallista hankerekisteriä, josta voi selailla tietoja Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelmasta 2014–2020 rahoitetuista kehittämishankkeista sekä yritystuista. Tiedot hankerekisteriin tulevat Maaseutuviraston hallinnoimasta tietojärjestelmästä ja päivittyvät kerran vuorokaudessa. Linkki hankerekisteriin: https://www.ruokavirasto.fi/tietoa-meista/avointieto/hankerekisteri/

Hanke- ja yritystukien haku, raportointi ja maksatukset tapahtuvat pääsääntöisesti sähköisenä Hyrrässä. Maksatuksen voi jättää paperisena, mikäli itse hankehakemuskin on jätetty paperisena.

Kiikarissa kansainvälisyys -hanke hakee viron kielen ja kulttuurin osaajaa!

Suupohjan Kehittämisyhdistys ry on Isojoen, Karijoen, Kauhajoen, Kurikan ja Teuvan alueella toimiva maaseudun kehittämiseen erikoistunut Leader-ryhmä. Toteutamme alueella EU-osarahoitteista Leader-ohjelmaa. Toimintaamme kuuluu niin paikallisen, seudullisen kuin kansainvälisenkin kehittämistoiminnan hankkeistaminen järjestö-, julkisyhteisö- ja yrityspuolella.

Haemme Kiikarissa kansainvälisyys -hankkeeseemme hanketyöntekijää valmistelemaan kansainvälisiä Leader-hankkeita virolaisten yhteistyötahojen kanssa yhdessä hankkeesta vastaavan kehittämissuunnittelijan kanssa. Työtehtävään kuuluu potentiaalisten yhteistyökumppaneiden kartoitusta, yhteydenpitoa ja hankeyhteistyön edistämistä Suomessa ja Virossa.

Hakijalta edellytämme:

  • erinomaista viron kielen suullista ja kirjallista taitoa
  • Viron maaseudun ja kulttuurin hyvää tuntemusta
  • sujuvaa suomen kielen tai englannin kielen taitoa
  • omatoimisuutta ja innostunutta asennetta työhön
  • hyviä vuorovaikutus- ja tiimityötaitoja
  • matkustusvalmiutta
  • valmiutta ilta- ja viikonlopputöihin

Työsuhde on osa-aikainen tai kokopäiväinen hakijan tilanteesta riippuen. Työn kesto on 3kk, mahdollisesti pidempään. Työn aloitus sopimuksen mukaan mahdollisimman pian.

Mikäli kiinnostuit hanketyöntekijän paikasta, lähetä vapaamuotoinen työhakemuksesi ja ansioluettelosi palkkatoiveen kera 1.3.2019 klo 15 mennessä osoitteeseen: mirka.maki-kala@leadersuupohja.fi merkillä ”hanketyöntekijä”.

Lisätietoja työtehtävästä antavat kehittämissuunnittelija Mirka Mäki-Kala, mirka.maki-kala@leadersuupohja.fi, 0400 474 880 ja toiminnanjohtaja Paavo Mattila, paavo.mattila@leadersuupohja.fi, 0400 423 401

Kuka Hama-hahmoista olet?

Oletko Taitelija-Taina, Saaristo-Sakari vai joku muu harvaan asutun maaseudun asukas eli hama? Nyt pääset testaamaan sen Hama-verkoston tuottamalla testillä: https://www.maaseutupolitiikka.fi/hama-peli/

Testissä tuodaan hauskalla tavalla esille harvaan asutun maaseudun asukkaan arkea. Sillä halutaan tarttua todelliseen haasteeseen – työvoiman saatavuuteen maaseutualueella, mikä vaikuttaa suoraan alueen yritysten kasvumahdollisuuksiin.

Testin hahmot pohjaavat 16 todelliseen hama:an, joiden tarinat pääsee lukemaan testin päätyttyä Maaseudun tulevaisuuden sivuilta.

Testaa heti oma hamasi!

Kyselytutkimus aikuiskoulutusalan ammattilaisille avaintaitojen opettamisesta

Oletko aikuisten kanssa työskentelevä kouluttaja tai opettaja, tai työskenteletkö muuten aikuiskoulutuksen parissa? Tämä kyselytutkimus odottaa vastauksiasi!

Leader Suupohja on mukana kansainvälisessä Through culinary heritage to key competences -hankkeessa, jota rahoitetaan Erasmus+ ohjelman kautta.

Kyselytutkimuksen tavoite on selvittää aikuiskouluttajien ja -ohjaajien sekä muiden aikuiskoulutustehtävissä toimivien henkilöiden mielipiteitä ja tarpeita valikoitujen avaintaitojen opettamisessa?

Kysely toteutetaan samanaikaisesti Suomen lisäksi Puolassa, Sloveniassa ja Kyproksella. Kyselyvastauksia tullaan hyödyntämään hankkeen aikana luotavien opetusmenetelmien, oppimisalustan ja kouluttajakoulutuksen kehittämisessä.

Kyselyyn voi vastata anonyymisti tämän linkin kautta: http://sgiz.eu/s3/aikuiskouluttajat-kysely
Mikäli haluat myöhemmin tutkimusraportin luettavaksesi, jätäthän sähköpostiosoitteesi kyselyn lopussa.

Kiitos osallistumisestasi. Vastauksesi ovat meille arvokkaita!

Seuraa Leader Suupohjaa seuraavista kanavista:

www.leadersuupohja.fi
www.facebook.com/suupohjankehittamisyhdistys
twitter.com/sky_ry
www.instagram.com/leadersuupohja
www.facebook.com/groups/seikkailesuupohjassa
Youtube: Leader Suupohja