Leader Suupohjan uutiskirje 6/2018


Leader Suupohjan joulutervehdys

Leader Suupohjan toivottaa kaikille asiakkailleen ja yhteistyökumppaneilleen Hyvää Joulua ja Onnellista Uutta Vuotta 2019!

Nuorisovaltuusto vauhditti konserttijärjestelyjä VIRE-rahalla

Loppuvuoden odotetuin tapahtuma Suupohjassa oli Kauhajoen nuorisovaltuuston kaupungin 150-juhlavuoden kunniaksi järjestämä nuorten konsertti. 16.11 koulukeskuksen liikuntahallilla järjestetyssä kaikille avoimessa ja ilmaisessa konsertissa loistofiiliksestä vastaisivat MansesteriAste ja Aleksanteri Hakaniemi.

Konsertin rap/hiphop -henkisestä musiikkikattauksesta vastasivat Mansesteri, Aste ja Aleksanteri Hakaniemi. Hyvällä energialla esiintyneet artistit villitsivät tutuilla biiseillään nuoret ja vanhemmatkin yhteislauluun.

Leader Suupohja tuki konserttijärjestelyjä myöntämällä nuorisovaltuustolle VIRE-rahaa. Sillä kustannettiin konsertin äänentoisto.

– Vire-rahan hakeminen oli mielestämme vaivatonta. Apuna oli Leaderin työntekijä ja hänen lisäksi meitä auttoi nuorisovaltuuston ohjaaja Karoliina Saukko. Vire-rahaan perehtyminen opetti meille, että yhdistyksille on tarjolla paljon avustuksia pientä perehtymistä vastaan, ja VIRE-raha on yksi näistä avustuksista. Vire-rahaa varten täytyi tarkkaan miettiä, mihin avustuksen käyttäisi, kertoo nuorisovaltuuston puheenjohtaja Janita Mäkelä.

Aktiivisten nuorisovaltuustolaisten toimesta konserttijärjestelyt ja itse konsertti sujuivat hyvin. Kävijöitä oli arvioiden mukaan n. 450 henkilöä. Nuorisovaltuuston apuna konserttia järjestämässä olivat Kauhajoen nuorisopalvelut, Suupohjanuoret -hanke ja Kauhajoen 4H-yhdistys.

– Mielestämme konsertin järjestäminen vaati monien tahojen ponnisteluja, joten olemme ylpeitä, että pystyimme järjestämään tällaisen tapahtuman nuorille. Olemme myös iloisia siitä, että tieto konsertista saavutti ison määrän ihmisiä naapuripitäjiä myöden sekä siitä, että olemme saaneet hyvää palautetta konsertin järjestämisestä, jatkaa Mäkelä.

Konsertin sponsorikumppaneina toimivat Etelä-Pohjanmaan kulttuurirahasto, SuupohjaYsäri, Kauhajoki-lehti, Ojalan pakari, ABC Kauhajoki, S-market Kauhajoki, K-Citymarket Kauhajoki ja Merjan kotileipomo.

Kauhajoen nuorisovaltuusto kannustaa hakemaan avustuksia niin pieniin kuin suuriinkin tapahtumiin! Nuorisovaltuusto haluaa olla jatkossakin järjestämässä nuorille tapahtumia ja toivoo, että nuoret uskaltaisivat ottaa heihin yhteyttä omien ideoidensa kanssa. Kuvassa Kauhajoen nuorisovaltuuston varasihteeri Julia Saarinen ja varapuheenjohtaja Henri Korpi.

VIRE-raha

VIRE-raha on Leader Suupohjan omista varoista myönnettävä avustus nuorten ryhmien ja yhdistysten pieniin hankkeisiin. VIRE-rahaa voidaan myöntää 65 % hyväksyttävistä kustannuksista, mutta kuitenkin enintään 500€. Lue lisää VIRE-rahan hakemisesta: http://www.leadersuupohja.fi/vire-raha-nuorille

Palvelut maalle -innovaatioleiri toi yhteen ihmiset ja ideat

Kuka tuottaa jatkossa maaseudun palvelut? Löytyykö digitalisaatiosta apu maaseudun palvelujen haasteisiin? Miltä maaseutu näyttää muutaman kymmenen vuoden päästä? Näitä ja muita yhtä kiperiä kysymyksiä pohdittiin Maaseutuviraston Verkostopalvelujen ja MDI:n järjestämällä Palvelut maalle -innovaatioleirillä Porvoossa.

Marraskuinen Sannäsin kartano Porvoossa kokosi yhteen lähes 50 maaseudun palveluista kiinnostunutta asiantuntijaa kehittämään parasta maaseudun palvelukonseptia, jossa hyödynnetään digitaalisuutta ja verkostomaista tapaa tuottaa palveluita. Leirille osallistui yrittäjiä, paikallisia ja alueellisia kehittäjätahoja sekä kuntien ja eri hankkeiden edustajia. Kolmipäiväisen leirin tarkoituksena oli visioida, ideoida ja kehittää tulevaisuuden lähipalveluita ja lähipalvelukeskuksia kirkonkyliin tai kyliin.

Inspiraatiota, uusia konsepteja ja kisa parhaasta ideasta

Leiri starttasi maanantaina 26.11. Juha-Matti Markkolan avatessa taustat ja tavoitteet yhteiselle työskentelylle. Ensimmäisenä päivänä kuultiin laaja kattaus herätteleviä puheenvuoroja erilaisista palveluinnovaatioista ja lähipalveluista. Ville Pisto Vuolenkosken kyläyhdistyksestä kertoi Vuolenkosken kylän kehityskaaresta ja kehittämistavoista. Hän painotti kyläläisten osallistumisen ja yhteiseen tekemiseen oppimisen tärkeyttä kylän kehittämisessä. Jussi Lehtonen Turun yliopistosta valotti videon välityksellä maaseudun palvelujen tulevaisuusskenaarioita.

Alustusten jälkeen maaseudun lähipalveluihin liittyviä tarpeita ja haasteita palloteltiin paneelikeskustelussa, jossa Ville Pisto (Vuolenkosken kyläyhdistys), Juha-Matti Markkola (Verkostopalvelut), Marianne Selkäinaho (MMM) ja Sami Tantarimäki (Turun yliopisto) olivat panelisteina.

Puheenvuorojen jälkeen jakauduimme etukäteen jaettuihin tiimeihin etsimään ja miettimään sitä ideaa, jota haluamme leirillä tiiminä kehittää.

Kolmipäiväinen innovaatioiden täyteinen leiri järjesttiin Sannäsin kartanossa Porvoossa. Leader Suupohjasta koulutukseen osallistui kehittämissuunnittelija Tuija Takamäki.

Toisena päivänä saimme aluksi sparrausta digitalisaatiosta ja palvelumuotoilusta. Toni Auvinen Pohjois-Savon liitosta innosti käyttämään hyväkseen digitaalisten palvelujen mahdollisuuksia maaseudulla, ja Virpi Kaartti Laurea AMK:sta johdatti leiriläiset palvelumuotoilun saloihin. Alustusten jälkeen työstimme, keksimme ja yhdistelimme ideoita ja pilotoimme uutta lähipalvelujen yhteistyö- ja toimintamallia, PAJAA. Aikataulu oli tiukka ja alustajat ja tuomaristo kiertelivät sparraamassa meitä ryhmiä. Toinen leiripäivä huipentui ”leirinuotiolla”, jossa kerrattiin päivän työskentelyä ja evästettiin vielä finaaliin.

Viimeisenä leiripäivänä jännitys ja ideat tiivistyivät. Ideoita työstettiin kohti käytäntöä ja valmistauduttiin esittämään ne yleisölle ja tuomaristolle. Palvelukonseptista tuotettiin video ja posteri finaalia varten. Tuomariston vetäydyttyä valitsemaan voittajaa, tiimit esittelivät ideoitaan muille leiriläisille omilla ständeillään. Parhaaksi ideaksi tuomariston arvioinnissa nousi yhteisöllinen liikekeskus Kokko, jossa hyödynnetään skaalattavia moduuliratkaisuja palvelutuotannon tiloissa sekä digitaalisia ja 24/7 saatavilla olevia lähipalveluita. Yleisön suosikiksi nousivat tasaäänin Joku muu kuljettaa sekä Paja. Leiri päättyi palkintojenjakoseremoniaan ja leiridiplomien jakoon.

Kilpailun arvovaltainen tuomaristo.

Leiriläisten mielestä parasta antia oli verkostoituminen – leiri loi mahdollisuuden sellaisiin kohtaamisiin, joita ei välttämättä muuten olisi tullut eteen. Innovaatioleiri kokosi yhteen eri taustoista ja erilaisella osaamisella matkaan lähteneitä ihmisiä, jotka kehittävät yhdessä ratkaisuja kiperiin haasteisiin. Kun on halu ja into tehdä itse tulevaisuutta ja mahdollisuus heittäytyä mukaan kolmeksi päiväksi ideoimaan ja kehittämään ratkaisuja yhdessä tunnistettuihin haasteisiin, voi syntyä jotain arvokasta.

Tuija Takamäen ryhmä 4 innovoi Palvelujen jakamisalustan Pajan.

Teemahankkeella Markit kuntoon – hae mukaan 21.1 mennessä!

Leader Suupohja on avannut yhdistyksille uuden teemahankkeen Markit kuntoon. Hankkeessa yhdistykset voivat toteuttaa alueidensa kunnostustöitä, jotka tähtäävät yhteisessä käytössä olevien ympäristöjen käytettävyyteen, viihtyisyyteen ja turvallisuuden parantamiseen.

– Näin pimeään vuodenaikaan esimerkiksi yhdistysten käytössä olevien piha-alueiden valaistus ja sen puute korostuu. Valaisemattomalla piha-alueella on loppuvuoden mustissa illoissa mahdoton toimia, toteaa hankkeen vastuuhenkilö ympäristösuunnittelija Reetta Yli-Hynnilä. Teemahankkeella on mahdollista parantaa jo olemassa olevia alueita esimerkiksi juuri valaistuksen, kyltityksen ja muiden saavutettavuutta parantavien toimien avulla. Yhtä lailla on mahdollista luoda alueella uusia kohteita”, jatkaa hän.

Muita esimerkkejä hankkeella toteutettavista toimista on esimerkiksi kiinteät leikki- ja urheilutelineet sekä maanrakennustyöt esimerkiksi parkkipaikan, istutusalueiden tai alueiden salaojituksen yhteydessä. Hankkeen sisällä on mahdollista toteuttaa laaditut ympäristösuunnitelmat ja lisätä luonto- ja muiden kohteiden toimintoja esimerkiksi laiturien, grillikotien tai taukopaikkojen avulla. Lisäksi hankkeessa kannustetaan uusiin luonto- ja ympäristö-käyttökokeiluihin, kuten lajistopuiston tai paljasjalkapolun rakentamiseen. Toimenpiteet toteutetaan kesän ja syksyn 2019 aikana.

Hanke on tarkoitettu Leader Suupohjan toiminta-alueen (Isojoki, Karijoki, Kauhajoki, Kurikka (ei Jalasjärvi) ja Teuva) yleishyödyllisille yhdistyksille. Teemahankkeella voidaan toteuttaa toimenpiteitä, joiden kustannusarviot ovat 2 000 – 9 000 €. Tukea on mahdollista saada 65 % kokonaiskustannuksista.

Kohteet valitaan mukaan teemahankkeeseen ennalta sovittujen valintakriteerien perusteella. Painotus on ensisijaisesti niissä hankkeissa, joilla luodaan uutta toimintaa alueelle ja hankkeilla, jotka ovat liian pieniä toteutettavaksi itsenäisinä investointihankkeina. Haku teemahankkeeseen on auennut 19.11. ja se kestää 21.1.12019 saakka.

Lisätietoja hanke hausta saa Leader suupohjan nettisivuilta:
http://www.leadersuupohja.fi/markitkuntoon-teemahanke
tai Reetta Yli-Hynnilä, 040-1715 600, reetta.yli-hynnila(at)leadersuupohja.fi

Askelmerkit kansainvälisyyteen Kauhajoelta 23.1

Etelä-Pohjanmaan Leader-ryhmien yhteinen ViestitELLEn hanke sekä Leader Suupohjan Kiikarissa kansainvälisyys -hanke järjestävät kaikille kiinnostuneille avoimen Askelmerkkejä kansainvälisyyteen -seminaarin Kauhajoella 23.1.2019 klo 13 alkaen. Paikkana toimii Kauppaoppilaitoksen auditorio, os. Prännärintie 17.

Ohjelmaan on sisällytetty kattava tarjonta kv-asiaa vapaa-aika, nuoriso- ja liikuntapuolelta, yhdistystoimintaa koskien sekä yleistä kansainvälisyysinfoa Euroopan tasolla.

Seminaarin ohjelma:

klo 13 avauspuheenvuoro, Leader Suupohja
klo 13.10 Timo Hämäläinen, PLU
klo 13.40 Hanna Meriläinen, EU-tietokeskus
klo 14.30 Ritva Saarikettu, Villa Elba. Ritvan mukana EVS-nuori.
klo 14.40-15 kahvitauko
klo 15 Rita Kovacs, Rieska Leader
klo 15.30 Leader ja kv-hankkeet
klo 16 tilaisuuden päätös

Lisätietoa ohjelmasta löydät täältä

Tarjoilujen vuoksi ilmoittautuminen tilaisuuteen viimeistään 17.1.2019:

Lisätietoja antavat kehittämissuunnittelija Mirka Mäki-Kala ja tiedottaja Marjukka Mäkinen, marjukka.makinen(at)kuudestaan.net, 040 663 5229

Hankevetäjien aamukahvit tulevat tammikuussa

Leader Suupohjan järjestää rahoittamiensa hankkeiden vetäjille ja vastuuhenkilöille aamukahvitilaisuuden to 17.1 klo 9-10 Ojalan Pakarin Vintillä Kauhajoella.

Aamukahvien lomassa käydään läpi hankkeiden alkuvuoden ajankohtaisia asioita, ja kukin pääsee lyhyesti kertomaan omista hankkeistaan sekä tapaamaan muita hankevetäjiä.

Ilmoittautumiset 10.1.2019 mennessä toimisto(at)leadersuupohja.fi tai p. 0400 474 880. Lisätietoja antaa kehittämissuunnittelija Mirka Mäki-Kala, mirka.maki-kala(at)leadersuupohja.fi, p. 0400 474 880

TERVETULOA!

Jäsenkampanja huipentui

Leader Suupohjan syksyinen jäsenkampanja on saatu kampanjoitua ja kinkut arvottu! Jäsenkampanja kasvatti jäsenmääräämme 15 uudella henkilö- ja yhdistysjäsenille. Iso kiitos kaikille yhdistyksemme jäseneksi liittyneille!

Uusien jäsenten kesken järjestämässämme joulukinkkuarvonnassa Rantalan lihan joulukinkut voittivat: Kurikan Hevosystävät ry, Aino H. Kurikasta ja Riikka A. Kauhajoelta. Voittajiin on otettu yhteyttä henkilökohtaisesti.

Mikäli jäsenyys jäi hampaan koloon kaivelemaan, mikään ei estä liittymästä myös kampanja-ajan ulkopuolella. Lisätietoa jäsenyydestä sekä jäseneksiliittymislomakkeen löydät täältä.

Leader-toimiston aukioloajat jouluna ja vuoden vaihteessa

Leader Suupohjan toimistot Teknologiakeskus Logistiassa ja Kurikan Formussa ovat suljettuina 21.12.2018-6.1.2019 välisen ajan.

Seuraa Leader Suupohjaa seuraavista kanavista:

www.leadersuupohja.fi
www.facebook.com/suupohjankehittamisyhdistys
twitter.com/sky_ry
www.instagram.com/leadersuupohja
www.facebook.com/groups/seikkailesuupohjassa
Youtube: Leader Suupohja