Leader Suupohjan uutiskirje 4/2018


Kylille II -hankkeessa tapahtuu!

Bussilastillinen retkeläisiä tutustui Kokkolan keskiaikapäiviin ja Aspegrenin puutarhaan Pietarsaaressa

Kylille – hankkeen järjestämällä opintoretkellä oli mukana bussilastillinen väkeä ympäri maakuntaa. Retkellä oli paljon näkemistä ja kokemista.

Kokkolan kahdeksatta kertaa järjestettävillä keskiaikapäivillä nähtiin mm. vauhdikas Rohan tallin turnajaisesitys ja miekkailunäytöksiä, lasten turnajaisrata sekä erilaisia luentoja. Keskiaikaista ruokailua ja markkinatunnelmaa käsityöläisten kojuineen oli myös tarjolla.

Iltapäivällä lähdimme kohti toista kohdetta, Pietarsaarta ja Aspegrenin puutarhaa. Kiersimme bussilla Kokkolan vanhakaupugin, Neristanin, kautta. Neristan on yksi maamme yhtenäisimpiä ja laajimpia, säilyneitä puukaupunkeja. Matkalla kuulimme mielenkiintoisia yksityiskohtia alueesta.

Seitsemän sillan saaristotien kautta päädyimme Aspegrenin puutarhaan ja Rosenlundin pappilaan. Rosenlund on Suomen suurin pappilapuutarha, joka on koko Pohjoismaissa ainutlaatuinen suojeltu ympäristö, puutarhassa on sekä uusia että perinnekasveja, joita on viljelty 1700-luvun alusta saakka. Kahvitauon ja herkullisen puolukkapiirakan sekä puutarhaan tutustumisen jälkeen oli mukava suunnata kohti kotia.

Digikahvilat jatkuvat taas syksyllä

Eteläpohjalaisten Leader-ryhmien Kylille II -hankkeessa on keväällä opastettu senioreita digitaalisten palvelujen ja mobiililaitteiden käyttöön. Kahviloissa on tutustuttu tietokoneen, tabletin ja älypuhelimen toimintoihin, internetin hyödyntämiseen arjessa, sähköpostiin, videopuheluihin, verkkokauppoihin, digitaalisiin terveyspalveluihin jne.

Kahvilat jatkuvat jälleen syksyllä kerran kuukaudessa Isojoella, Karijoella, Kauhajoella ja Teuvalla. Kurikassa toimii digitutor kirjastossa, joten sinne emme tällä erää ole tulossa.

– Digitulkkaus, laitteiden käyttäminen ja eri verkkopalvelut ovat kahviloiden keskeisimpiä sisältöjä. Opittuja taitoja olisi hyvä ylläpitää käyttämällä palveluja ja laitteita myös kotona kahviloiden välillä, toteaa digikahviloiden vetäjä Tuija Takamäki.

Digikahviloissa opastus on henkilökohtaista. Leader Suupohjan Tuija Takamäki ja Janne Taipaleenmäki opastavat käyttäjiä Yle Areenan saloihin Kauhajoen Digikahvilassa.

Digikahvilat jatkuvat Suupohjassa taas syksyllä. Seuraavat kahvilapäivät ovat:
Isojoki: tiistai 18.9 klo 12-14
Teuva: keskiviikko 26.9 klo 10-12
Karijoki: keskiviikko 26.9 klo 13.30 – 15.30
Kauhajoki: tiistai 2.10 1.ryhmä klo 10-12, 2.ryhmä 13-15

Myös nuorille on suunnitteilla digikoulutusta, aiheina mm. Dronekuvaus, VR virtuaalitodellisuus, Makerspace, seuraa ilmoittelua!

Löytöretki-illat kutsuvat!

Luonnon terveysvaikutukset on tutkimuksin todistettu, ja paikalliset nähtävyydet, tapahtumat ja luonto ovat merkittäviä tekijöitä maaseudun alueellisen vetovoiman lisäämisessä. Syksyllä on tulossa kaikille alueen asukkaille tarkoitetut Löytöretki-illat tai iltapäivät kaikissa Suupohjan alueen kunnissa. Tapahtumissa mm. tutustutaan paikalliseen luontokohteeseen, paistetaan lettuja/makkaraa ja ratkotaan partiolaisten tehtäviä. Tarkemmat paikat ja ajankohdat ilmoitetaan myöhemmin.

Alustavasti suunnitellut kohteet: Kauhajoki, Katikan kanjoni; Isojoki, Spitaalijärvi; Kurikka, Viitalankylä Pahkapolun Pahkapesä; Karijoki, Susiluolan kota.

http://www.seikkailesuupohjassa.fi/
https://www.facebook.com/groups/seikkailesuupohjassa

Alpon Savannilla Kaikki Kotona

Alpon Savannilla Kauhajoen Nummijärvellä piisaa elämää ja eksotiikkaa. Sinne ovat kotiutuneet kaikki ITE-taiteilija Alpo Koivumäen huikeat eläin- ja luontoaiheiset veistokset ulkomaita myöden. Kesäkuun lopulla auenneen Kaikki kotona -näyttelyn myötä savannilla on riittänyt vilinää – kesän luonteen huomioon ottaen paikoin ihan savannimaisissa keleissä.

Alpo Koivumäki tekee veistoksensa jätemateriaaleista. Pääraaka-aineina toimivat metalli, kumi ja muovi, jotka taipuvat taitajan käsissä moneen, useimmiten eläimelliseen muotoon. Veistoksia näyttelyalueella on yli 100 ja edustettuina niin kotimaisia kuin ulkolaisia ’luontolajeja’.

Ensimmäinen teos ’Kurki’ syntyi Alpo Koivumäen käsistä vuonna 1995.

Näyttelyn puuhanaisena toimiva Loviisa Kautiainen valottaa näyttelyn taustaa:

– Alpon teokset ovat yleensä kesäisin, eli juuri silloin kun paikalla käy eniten väkeä, olleet muualla. Yli 60 työtä muilla mailla. Nyt ne kaikki ovat kotona, koottuna taitelijan pihamaalle. Raivasimme Alpon perunapellon näyttelyalueeksi. Alueelle on tehty haketetut polut. Nyt työt ovat paremmin näkyvillä. Kauhajoki-seuran, muiden kulttuuriyhdistysten aktiivit sekä kyläläiset, yli 30 henkilöä, ovat kökkineet näyttelyn eteen.

Suomen- ja englanninkieliset kyltit avaavat tarinoita Alpon teosten taustalla. Kuvassa ITE-taitelija itse sekä Kaikki kotona -hankkeen puuhanainen Loviisa Kautiainen.

Kaikki kotona -näyttely on osa Kauhajoki-Seuran hakemaa Leader-kehittämishanketta. Hankkeen tavoitteena on lisätä tietoisuutta Alpon Savannista ja saada matkailijat, niin kotimaasta kuin ulkomailta, löytämään paikan. Hankkeen aikana myös dokumentoidaan ja kuvataan kaikki veistokset, ja pohditaan, miten teokset saadaan säilymään tuleville sukupolville. Luvassa on myöhemmin myös ITE-työpajoja

Kaikki kotona -näyttely on avoinna 30.9.2018 saakka ja mikäli kelejä piisaa niin mahdollisesti pidempäänkin lokakuun puolelle. Tapahtumia voi seurata Alpon Savannin Facebook-sivuilta

Etelä-Pohjanmaan Yritysmarkkinat

 Lue lisää kuvaa klikkaamalla!

Kansainvälisiä tuulia kiikarissa

Kansainvälisellä toiminnalla on Suupohjassa perinteet. Kansainvälisyyteen tähtääviä tai siitä ponnistavia toimijoita löytyy meiltä eri sektoreilta. Myös Leader Suupohja on profiloitunut maaseudun kehittämistoiminnassaan kansainvälistymistä mahdollistavaksi tahoksi. Reilun 20 vuoden aikana yhdistys on hallinnoinut ja mahdollistanut laajan joukon erilaisia kansainvälisiä hankkeita yhdessä kumppaniensa kanssa.

Leader-hanke vauhdittamaan

Kiikarissa kansainvälisyys on Leader Suupohjan uusi kansainvälisyyteen liittyvä aktivointi- ja tiedotushanke. Sillä tavoitellaan kansainvälisyydestä kiinnostuneita yhteisöjä koko Suupohjasta, mutta erityisinä kohderyhminä ovat järjestöt, kylätoimijat ja nuoret.

Hankkeen tavoitteena on tiedottaa kansainvälisistä mahdollisuuksista eri kohderyhmille, luoda uusia kansainvälisyyttä lisääviä toimintatapoja ja auttaa kansainvälisten hankkeiden haussa ja toteutuksessa.

Hankkeen kuluessa muun muassa kootaan eri alojen toimijoista kansainvälisyystiimi, järjestetään infoja ja tapahtumia, toteutaan opintomatkat kylä- ja järjestötoimijoille ja nuorille sekä tiedotetaan kansainvälisistä mahdollisuuksista ja rahoituskanavista eri kanavia hyödyntäen.

Uudet hankkeet ja kumppanit kiikarissa

Leader Suupohjan tärkeimmät kansainväliset kumppanit tulevat tällä hetkellä Baltian maista, Puolasta ja Ruotsista. Heidän kanssaan tehdään kansainvälistä hankeyhteistyötä mm. lähiruoan, matkailun ja ympäristökasvatuksen saralla.

Tulevaisuuden tavoitteena on ylläpitää näitä jo olemassa olevia suhteita, mutta luoda myös uusia kumppanuuksia Euroopan maihin sekä laajentaa kv-hankkeiden teemoja koskemaan muitakin aihepiirejä.

Se, mitä tarvitaan, on suupohjalaisia yhdistyksiä ja ryhmiä kehittämään omaa toimintaansa, oppimaan uutta ja jakamaan osaamistaan yhdessä eurooppalaisten hankekumppanien kanssa.

Halutessaan kansainvälistyä voi pienin askelin tai suurempia loikkia ottamalla. Kansainvälisillä hankkeilla, oli kyseessä esiselvitys tai varsinainen kv-hanke, on alusta loppuun saakka kansainvälisyyskoordinaattorin tuki – yksin suunnitelmien ja toteutuksen kanssa ei tarvitse painiskella.

Mikäli yhdistyksenne tai ryhmänne haluaa selvitellä valmiuksia kansainväliseen hanketoimintaan, testata kv-ideoita, osallistua kansainvälisyystiimin toimintaan tai kuulla muuten vain kuulla lisää kansainvälistymismahdollisuuksista, on hyvä kurkata hankkeen sivuille www.leadersuupohja.fi/kiikarissa-kansainvalisyys ja ottaa yhteyttä:

kehittämissuunnittelija / kv-koordinaattori
Mirka Mäki-Kala
mirka.maki-kala(at)leadersuupohja.fi
0400 474 880

EP:ltä kerätään Maaseudun Mahtisatoa

Lue tarkemmin klikkaamalla kuvasta!

Hankkeella vetovoimaa lähiruoka- ja maaseutumatkailuun

Lue lisää hankkeesta klikkaamalla kuvaa!

Leaderin syksyä

Leader Suupohjan syyskausi käynnistyi hyvällä draivilla Kauhajoen Ruokamessulla 31.8-2.9. Messupäivien aikana tavoitettiin satoja kiinnostuneita messukävijöitä ja saatiin näkyvyyttä Leaderille maaseudun monipuolisena kehittäjänä.

Tästä on hyvä ponnistaa syksyn muihin haasteisiin. Leader-toiminta pyörii painollaan, uusia hankehakemuksia otetaan vastaan ja hankkeet järjestävät aktiivisesti erilaista toimintaa. Voit seurata uutisia ja ajankohtaisia asioista Leader Suupohjan verkkosivuilta sekä Facebook-sivulta.

Suupohjan Kehittämisyhdistyksen hallitus kokoontuu käsittelemään saapuneita tukihakemuksia kolmesti syyskauden 2018 aikana. Kokouspäivämäärät ovat:

to 13.9.2018
to 8.11.2018
ke 12.12.2018

Hakemusten tulee olla sähköisenä Hyrrä-järjestelmässä tai paperisena Leader Suupohjan toimistolla 2 viikkoa ennen kokousta.

Mistä löytyy Vuoden kylä 2018?

Eteläpohjalaiset Kylä ry etsii jälleen ehdokasta Vuoden kyläksi. Valinnalla halutaan nostaa esiin kylien monipuolista toimintaa ja lisätä kylätoiminnan tunnettavuutta ja näkyvyyttä.

–    Tavoitteena on löytää aktiivisia kyliä, tuloksellista kylätoimintaa ja saada hyviä esimerkkejä kylien toiminnasta ja yhteistyöstä, sanoo puheenjohtaja Heikki Korkealaakso, jolle Vuoden kylä -hakemukset on toimitettava syyskuun loppuun mennessä joko kirjeenä tai sähköpostilla. Lomake ja ohjeet löytyvät kotisivulta epk.fi.

Vuoden kylän valinnassa painotetaan kylien toiminnan suunnitelmallisuutta, pitkäjänteisyyttä ja uutta luovaa toimintaa. Erityisesti otetaan huomioon kylän kehittäminen laaja-alaisesti, kunnan ja kylän välinen suhde, palvelujen tuotteistaminen ja yhteistyö.

Vuoden kylä -valintoja on tehty vuodesta 1996 lähtien. Viime vuoden palkittu kylä oli Ilmajoen Könni, jossa syyskokous ja kyläseminaari pidetään 17. marraskuuta.

Vuoden kylä -hakemukset tulee toimittaa Eteläpohjalaiset Kylät ry:lle syyskuun aikana. Voittaja palkitaan Könnin kylätalolla Ilmajoella pidettävässä kyläseminaarissa marraskuussa.

Aiemmin palkittuja Vuoden kyliä ovat Kauhavan Mäenpää, Ylihärmän Yliluoma, Lappajärven Itäkylä, Jalasjärven Keskikylä, Alavuden Sydänmaa, Ylistaron Kitinoja, Ilmajoen Ahonkylä ja Nopankylä, Kuortaneen Ruona, Jurvan Tainuskylä, Kauhajoen Nummijärvi, Ylihärmän Kangas, Karijoen Myrkky, Kurikan Tuiskula, Kauhavan Ruotsala, Kauhajoen Hyyppä, Alavuden Kattelus, Jalasjärven Koskue, Isonkyrön Tuurala ja Töysän Hakojärvi.
 

Seuraa Leader Suupohjaa seuraavista kanavista:

www.leadersuupohja.fi
www.facebook.com/suupohjankehittamisyhdistys
twitter.com/sky_ry
www.instagram.com/leadersuupohja
www.facebook.com/groups/seikkailesuupohjassa
Youtube: Leader Suupohja