Leader Suupohjan sähköinen uutiskirje 3/2018


Pihoihin toivotaan toiminnallisuutta

Yhdistysten alueet ja rakennusten ympäristöt ovat tärkeä osa yhdistysten toimintaa ja toiminnan markkinointia. Esimerkiksi kyläyhdistysten pihat antavat ensivaikutelman yhdistysten toiminnasta, aktiivisuudesta, mahdollisuuksista ja toimintakulttuurista.

Leader Suupohja käynnisti kevään aikana hankkeen, Pihat ja pientareet, jossa parannetaan yhdistysten ulkoalueiden toimivuutta, turvallisuutta ja viihtyisyyttä maisema- ja toteutussuunnitelmien avulla.

Yhdistyshaussa hankkeeseen ilmoittautui 11 halukasta yhdistystä, joiden ympäristöt ovat keskenään hyvin erilaisia. Mukana on erilaisten ja erikokoisten kylätalojen ympäristöjä, museoympäristö, liikunta-alueita ja motocrossrata. Yhdistykset ja ympäristösuunnittelija ovat yhteistyössä aloittaneet suunnitelmien teon kartoituksella ja suunnitelmaluonnosten muokkaamisella yhdistysten omien toiveiden mukaisiksi. Kaikkien mukana olevien yhdistysten alueille on toivottu muun muassa toiminnallisuutta ja toimintojen järjestelyä niin, että alueen käyttö olisi sujuvaa.

Niemenkylän nuorisoseuran aktiivit tutkimassa kylätalon pihan sopukkoja.

Tulevan syksyn aikana yhdistyksille valmistuvat maisemasuunnitelmat ja toteutussuunnitelmat. Niiden avulla yhdistysten alueiden kunnostukseen voidaan hakea esimerkiksi investointihanketukea.

Vuoden 2019 aikana Leader Suupohjalla on tarkoitus käynnistää teemahanke, jonka avulla yhdistysten, myös muiden kuin Pihat ja pientareet -hankkeeseen osallistuneiden, on mahdollista hakea tukea alueen kehittämiskohteisiin.

Alkuvuoden askelkuviot – Leader tilannekatsaus

Vuoden 2018 alkupuolisko oli hankerintamalla aktiivinen. Uusia hankehakemuksia jätettiin käsiteltäväksi sillä tahdilla, että Leader Suupohjan hallitus on kokoontunut kuukausittain tekemään rahoituspäätöksiä. Tänä vuonna hankkeita varten varattu julkisen rahoituksen kehys on yhteensä noin 2,3 M€. Syyskaudelle on tästä jäljellä noin 400 000 € ja odotammekin kovasti lisää hyviä ja rahoitettavia hankehakemuksia niin yritys- kuin hanketukipuolellekin.

Saimme viime vuonna tehdyssä kehystarkistuksessa myös lisäkehystä mutta varojen myöntäminen on jäissä prosessista tehdyn valituksen takia.

Hallituksen kokouspäivämäärät

Leader Suupohjan hallitus kokoontuu seuraavan kerran 28.6.2018 ja tätä kokousta varten ei enää ehdi hakemuksia käsiteltäväksi jättää. Elokuun kokouksen ajankohtaa ei ole vielä päätetty.

Vuoden 2018 viralliset rahoituspäätökset

Leader Suupohjan hallituksen hyväksymistä hankkeista on 25 saanut tämän vuoden puolella virallisen rahoituspäätöksen Etelä-Pohjanmaan ELY-keskukselta. Tämän lisäksi on tehty kaksi kielteistä päätöstä ja hakijan pyynnöstä peruttuja hankkeita on neljä.

Päätöksen saaneet yritystuet:

JO-rakenne Oy: Kääntöpöytäinvestointi, Kauhajoki
West IT Oy: West IT Oy:n investointitukihakemus, Karijoki
Steel-Bull Oy: Märkämaalaamo investointi, Teuva
Hakola Huonekalu Oy: Leikkuujärjestelmän hankinta, Kurikka
AK-Metalli Oy: Levytyökoneen hankinta, Kurikka
JamTop Oy: Reunalistoituskoneen hankinta, Kauhajoki
Suupohjan Perunalaakso Oy: Pariisiperunalinjasto, Karijoki
Tmi Keski-Harjan Metalli: Keski-Harjan Metallin toimitilojen laajennus, Kauhajoki
Tuisku Terveys- ja sosiaalipalvelut Oy: Tuiskusta Suomen paras, Kurikka
Niemistö Riikka: Ratsastuskenttä ja karsinat, Kurikka
Tella Oy: Tellan kansainvälistyminen, Kurikka

Päätöksen saaneet hanketuet:

Air Pilot ry: Kaikki ilmaan, Kauhajoki
Suupohjan Seutuverkko Oy: Tehokas tietoliikenne kyliin, Suupohja
Kauhajoen Metsästysseura ry: Kauhajoen metsästysseuran kehittämishanke, Kauhajoki
Isojoen kunta: Kuntopolku jokaaselle, Isojoki
Kauhajoki-Seura ry: Kotiseututieto digiaikaan, Kauhajoki
Proagria Etelä-Pohjanmaa ry: Villiruoka valuutaksi, Suupohja
Suupohjan Kehittämisyhdistys ry: Säpinä -teemahanke (sis. 24 eri yhdistysten toteuttamaa toimenpidettä), Suupohja
Sunrise Cruisers ry: Kiihdytysrata Botniaring, Kurikka
Isojoen-Karijoen Riistanhoitoyhdistys: Ekologista harjoittelua ampumasimulaattorin avulla, Karijoki ja Isojoki
Kurikan Hevosystävät ry: Käräjävuoren/Moljakan valmennusalueen laajentaminen, Kurikka
Kauhajoki-Seura ry: Kaikki kotona, Kauhajoki
Vesikiitäjät Kurikka ry: Digitaaliset näyttö- ja ajanottolaitteet, Kurikka
Suupohjan Kehittämisyhdistys ry: Pihat ja pientareet
Suupohjan Kehittämisyhdistys ry: Kiikarissa kansainvälisyys

Alpon Savannilla kaikki eläimet ovat kotona 30.6 lähtien. Kauhajoki-seuran Kaikki kotona -hanke on yksi päätöksen saaneista kehittämishankkeista. Kuva: Kauhajoki-seura/Loviisa Kautiainen

Hankerekisteristä ideoita

Maaseutuvirasto pitää yllä valtakunnallista hankerekisteriä, josta voi selailla tietoja Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelmasta 2014–2020 rahoitetuista kehittämishankkeista sekä yritystuista. Tiedot hankerekisteriin tulevat Maaseutuviraston hallinnoimasta tietojärjestelmästä ja päivittyvät kerran vuorokaudessa. Linkki hankerekisteriin: http://www.mavi.fi/fi/tietoa-meista/tietopalvelut/Sivut/Hankerekisteri.aspx

Hanke- ja yritystukien haku, raportointi ja maksatukset tapahtuvat pääsääntöisesti sähköisenä Hyrrässä. Maksatuksen voi jättää paperisena, mikäli itse hankehakemuskin on jätetty paperisena.

Tuotantoon vauhtia kääntöpöydällä

Betonituotteita rakentamisen tarpeisiin tuottava kauhajokinen JO-rakenne Oy valmistaa elementit nykyisin uudella kääntöpöydällä. Yritys haki ja sai Leader Suupohjalta yritystukea kääntöpöytäinvestoinnin toteuttamiseen. Mahdollisuus yritystuen hakemiseen ja saamiseen joudutti hankintaa, kertoo Janne Harju JO-rakenteelta.

Laakasiilot, sokkelikivet, betonipilarit ja -palkit ovat JO-rakenteen päätuotteet, joita valmistetaan niin maatalouden kuin teollisuudenkin tarpeisiin sekä tarvittaessa vaikkapa omakotitaloihin. Yrityksellä on tuotteilleen CE-merkintä, jota ilman elementtejä ei voi myydä. Sertifikaatit myönsi maaliskuussa 2018 Inspecta, joka sertifioinnin ohella tarkastaa, testaa ja valvoo toimintaa.

Elementtien valmistus uudella kääntöpöydällä aloitettiin kevättalvella 2018. Jutuntekohetkellä työn alla oli navetan sokkelikivi.

Kääntöpöytä on vaikuttanut elementtivalmistukseen positiivisesti.

– Se nopeuttaa työn tekoa ja pitää laadun tasaisempana. Aiemmin odoteltiin valun kuivumista vuorokauden verran. Nyt iltapäivällä valettu elementti voidaan periaatteessa nostaa ylös jo seuraavana aamuna, kertoo Janne Harju.

Kääntöpöydässä on lämmitysmahdollisuus, joka varsinkin talvella auttaa pitämään lämmön ja kosteuden suhteen optimaalisena. Aiemmin esimerkiksi ruuvit ja pohjalevyt olivat merkittävä kuluerä valmistuksessa. Kääntöpöytä on mahdollistanut sen, ettei mm. pohjalevyjä tarvitse niin usein ostella. Kääntöpöytä myös parantaa työntekijöiden työergonomiaa ja lisää työturvallisuutta.

Investointituen hakeminen Leaderista sujui Harjun mukaan ongelmitta, mitä nyt samoja asioita piti hieman Hyrrä-järjestelmässä pyöritellä useampaan kertaan.
– Noin puolen vuoden prosessi kokonaisuudessaan ja muutaman yksittäisen kerran kävimme Leader-toimistolla käymässä asioita läpi. Hyvää palvelua saatiin, kehuu Harju.  

Ruokamessut tarjoilee musiikkia kaikkiruokaisille

Kauhajoella, vietetään Ruokamessuja jo 28:nnen kerran ja tällä kertaa yhteistyössä Eteläpohjalaisten Spelit ry:n kanssa.
Myös Leader Suupohja messuilee taas muutaman vuoden tauon jälkeen. Merkkaahan messut 31.8.-2.9 jo kalenteriisi ja tule tervehtimään meitä osastolle nro 57-58.

Kauhajoen Ruokamessut 31.8-2.9.2018 ’MUSIIKKIA KAIKKIRUOKAISILLE’

Tulostimet kaupan

Myynnissä Suupohjan kehittämisyhdistyksen jäsenille! Kaksi värilasertulostinta, Ricoh ja HP. Toimivia koneita suoraan käytöstä! Pohjahinnat: Ricoh 50€ ja HP 30€. Koneet noudettava toimistoilta: Ricoh/Kurikan Formu ja HP/Kauhajoki, Logistia.

Ota yhteyttä: Mirka Mäki-Kala, mirka.maki-kala@leadersuupohja.fi tai p. 0400 474 880

Leader-toimistot lomalla

Seuraa Leader Suupohjaa seuraavista kanavista:

www.leadersuupohja.fi
www.facebook.com/suupohjankehittamisyhdistys
twitter.com/sky_ry
www.instagram.com/leadersuupohja
www.facebook.com/groups/seikkailesuupohjassa
Youtube: Leader Suupohja