Leader Suupohjan sähköinen uutiskirje 2/2018


Suupohjan kehittämisyhdistykselle uusi hallitus

Suupohjan Kehittämisyhdistys valitsi uuden hallituksen tulevalle toimintakaudelle 12.4.2018 Teuvalla järjestetyssä vuosikokouksessaan. Jokaisesta yhdistyksen toiminta-alueen kunnasta valittiin hallitukseen viisi varsinaista ja viisi varajäsentä. Kolmikantavaatimuksen mukaisesti mukana on kuntien ja yhteisöjen edustajia sekä yksityisiä henkilöitä. Kehittämisyhdistyksen hallituksen puheenjohtajana jatkaa Voitto Parkkonen Kurikasta.

Hallituksen kokoonpano kaudella 2018−2019

Kuntien edustajat: Jari Pitkäranta, Isojoki (Anna Alakortes, Isojoki), Voitto Parkkonen, Kurikka (Kirsi Kandolin, Kurikka), Jouko Rintala, Teuva (Juha-Matti Kiviluoma, Teuva), Petri Ahola, Karijoki (Seppo Tienhaara, Karijoki) ja Antti Ala-Kokko, Kauhajoki (Marko Ylinen, Kauhajoki).

Yhteisöjen edustajat: Tomas Ruotsalainen, Isojoen Yrittäjät ry, Isojoki (Aki Pitkäkoski, Kärjenkosken Kyläseura ry, Isojoki), Mari Seppänen, Kurikan Yrittäjät ry, Kurikka (Pia Liukku, Niemenkylän kyläyhdistys ry, Kurikka), Aki Ollikkala, Teuvan Yrittäjät ry, Teuva (Hannu Kittilä, Teuvan Yrittäjät ry, Teuva), Pentti Rankaviita, Karijoen Yrittäjät ry, Karijoki (Maj-Britt Uusitalo, Isojoen ja Karijoen 4H-yhdistys ry) ja Veli-Pekka Haapala, Suupohjan Nuorkauppakamari ry, Kauhajoki (Jussi Kleemola, Kauhajoki-Seura ry, Kauhajoki).

Yksityisten edustajat: Seppo Saari, Isojoki (Keijo Sakari, Isojoki), Markku Saloranta, Kurikka (Hannu Suurpalo, Kurikka), Seija Muotio, Teuva (Tapio Korpela, Teuva), Johanna Myllykangas, Karijoki (Jaakko Ylikärppä, Karijoki) ja Riitta Uusi-Kokko, Kauhajoki (Elsi Jaskari, Kauhajoki).

Vuosikokouksen yhteydessä Teppo Tiittanen (oik.) Kurikasta palkittiin maaseudun kehittäjien pronssisella ansiomerkillä. Pronssisen ansiomerkin ansaitakseen tulee toimia vähintään kuusi vuotta ansiokkaasti kylätoiminnassa tai Leader-ryhmän luottamus- ja toimihenkilötehtävissä. Hallituksen puheenjohtajana jatkaa Voitto Parkkonen (vas.).

4H:n hankkeesta tähtiä työelämään

Leader-rahoitus taipuu myös nuorten työelämätaitojen kehittämiseen. Kauhajoen 4H-yhdistys pyöräytti Leader Suupohjan tuella käyntiin Työelämän tähti -hankkeen lokakuussa 2017.

Hankkeessa järjestetään maksuttomia työelämäkoulutuksia pääasiassa 14−16-vuotiaille nuorille. – Tärkein tavoite on parantaa nuorten työelämätaitoja ja -valmiuksia, sitä kautta vahvistaa heidän uskoaan omiin kykyihinsä ja nostaa nuorten profiilia työelämän kynnyksellä, tiivistää hanketyöntekijä Marjo Kauppinen.

Hankkeen puitteissa on kohdattu satoja nuoria. Koulutuksiin nuoria osallistuu nelisenkymmentä.  – Sitoutuneita ja aktiivisia nuoria on saatu mukaan, joten on tässä asioita tehty oikein, iloitsee Kauppinen.

– Aktiivisuus ja asenne ovat tärkeitä ominaisuuksia työelämässä, korostaa Kauhajoen 4H:n toiminnanjohtaja Nina Lauhaluoma. Kannattaa muistaa, että aktiivisuus nyt kantaa myös tulevaisuudessa, komppaa Kauppinen.

Koulutuskokonaisuuden ensimmäinen vaihe oli Peruspassi-koulutus, jossa tutustutaan työelämän pelisääntöihin, opastetaan työhakemuksen ja ansioluettelon tekemisessä sekä prepataan nuoria työhaastatteluun. Sitä seuraa Ammattipassi-osio, jossa syvennytään valittuihin työtehtäviin, joiden opettajina toimivat näiden alojen ammattilaiset. Ammattipassi on sateenvarjokäsite, jonka alle on kerätty esimerkiksi hygieniapassikoulutus, lastenhoitokurssi ja EA1-koulutus

Viimeisessä, Yrittäjäpassi-koulutuksessa, lähdetään suunnittelemaan liikeideaa ja tekemään siitä valmista tuotetta tai palvelua. Kurssin lopulla voi halutessaan aloittaa 4H-yrittäjyyden harrastusmielessä. Tällöin nuori saa oman yritysohjaajan, joka toimii oppaana ja tukena nuoren yrittäjän matkalla.  Jokaisesta suoritetusta kurssista nuori saa todistuksen, ja käydä voi vain yhden kokonaisuuden, mieluiten tietysti kaikki.

– Porkkanoita nuorten houkuttelemiseksi tarvitaan. Kaikille ei riitä se, että on mahdollista suorittaa ilmaiseksi esimerkiksi hygieniapassi tai ensiapukurssi, toteaa Kauppinen. Kaikkien kolme kurssiosiota suorittaneiden kanssa tehdään kesän lopulla matka Fiskarsiin.

Kauhajokiset nuoret voivat ottaa kolme askelta tullakseen työelämän tähdiksi perus-, ammatti- ja yrityskursseilla. 4H:n Työelämän tähti -hanketta luotsaa hanketyöntekijä Marjo Kauppinen.

Pihat ja pientareet kuntoon

Leader Suupohja on aloittanut uuden yhdistysten ympäristöihin keskittyvän Pihat ja pientareet -hankkeen. Hankkeessa pohditaan, miten yhdistysten ympäristöjä voitaisiin kehittää niin, että ne tukisivat mahdollisimman hyvin yhdistysten toimintaa. Hanke- ja ympäristösuunnittelija Reetta Yli-Hynnilän johdolla lähdetään miettimään kunkin alueen vahvuuksia ja kehittämiskohteita. Yhdistyksen toiveita ympäristöstään mietitään myös katsoen tulevaisuuteen: ”Miten haluamme käyttää aluetta tulevaisuudessa?”

Yhdistysten kanssa laadittavat suunnitelmat pyritään laatimaan niin, että ne on mahdollisimman helppo toteuttaa. ”Pyrkimyksenä on, että hankkeessa tuotettuja maisemasuunnitelmia päästäisiin toteuttamaan yhdistysten alueella mahdollisimman nopeasti”, toteaa Yli-Hynnilä.

Hankkeeseen haetaan alueella toimivia yleishyödyllisiä yhdistyksiä, joilla on käytössään jokin ulkotila kylätalon piha, kokoontumistilan piha, ranta, grillikota, luontoreitti, urheilualue tai muu vastaava, jonka toimintoihin toivotaan muutosta. Haku hankkeeseen on auki Leader Suupohjan sivuilla 20.5.2018 saakka. Hakujakson jälkeen mukaan valitaan 15 yhdistystä ja suunnittelutyöt aloitetaan jo kesän 2018 aikana.

Arjen digipulmiin apuja kiertävistä digikahviloista

Eteläpohjalaisten Leader-ryhmien Kylille II -hankkeessa on keväällä opastettu senioreita digitaalisten palvelujen ja mobiililaitteiden käyttöön. Digikahviloiksi nimettyjä tilaisuuksia on järjestetty Isojoella, Karijoella, Kauhajoella ja Teuvalla.

Digikahvilan tunnelmaa 23.4 Kauhajoelta.

Digikahviloissa tutustutaan tietokoneen, tabletin ja älypuhelimen toimintoihin, internetin hyödyntämiseen arjessa, sähköpostiin, videopuheluihin, verkkokauppoihin, digitaalisiin terveyspalveluihin jne. Sisällöiltään kahvilat on suunniteltu sellaisiksi, että niissä voidaan huomioida osallistujien toiveet ja tarpeet. Ohjaajina toimivat Leader Suupohjan kehittämissuunnittelija Tuija Takamäki sekä Janne Taipaleenmäki.

23.4 Kauhajoella järjestetyssä kahvilassa pieni mutta innokas porukka tutustui ja opetteli netti-tv-palvelujen kuten Yle Areenan ja Katsomon käyttöä. Kahvilan alkuun haasteensa heitti oikutteleva SUULAN-verkko, jonka toimimattomuuden vuoksi opeteltiin ensin nettiyhteyden jakaminen omasta älypuhelimesta sekä samalla omien älylaitteiden nimeämistä.

Kävijät kokevat digikahvilat hyviksi ja tarpeellisiksi. – Tiedontarve on suuri. Aina ei tahdo edes osata kysyä tarpeellista, joten vetäjien rooli on todella tärkeä. Joka kerralla vastaan tulee uutta sanastoa, joka tarvitsee ’tulkkausta, toteavat kahvilakävijät Hilkka Puisto ja Helena Hietarinta.

– Digitulkkaus onkin yksi kahviloiden tärkeistä sisällöistä. Opittuja taitoja olisi hyvä ylläpitää käyttämällä palveluja ja laitteita myös kotona kahviloiden välillä, toteaa digikahviloiden vetäjä Takamäki.

Digikahviloissa opastus on henkilökohtaista. Leader Suupohjan Tuija Takamäki (kesk.) opastaa Helena Hietarintaa (vas.) ja Hilkka Puistoa (oik.) Yle Areenan saloihin.

Digikahvilat jatkuvat Suupohjassa vielä toukokuun ajan ja jatkoa on luvassa myös syksylle.

Kylät tulevaisuuden tekijöinä

Etelä-Pohjanmaalla pohdittiin tulevaisuutta huhtikuussa ainakin neljään otteeseen, kun Tulevaisuuden kylä -tilaisuudet järjestettiin Ilmajoella, Kauhajoella, Kauhavalla ja Alavudella. Tapahtumiin osallistui toista sataa aktiivista maaseudun asukasta.

Alustajiksi tilaisuuksiin olivat lupautuneet Maaseudun uusi aika -yhdistyksen puheenjohtaja Kaisu Kumpulainen ja tutkimusprofessori Hilkka Vihinen Luonnonvarakeskuksesta. Alustuksista edettiin tulevaisuustyöpajoihin, jossa teemaa lähestyttiin eri näkövinkkeleistä, pohtien yhdessä muun muassa soten mukanaan tuomia uhkia ja mahdollisuuksia, yhdistysten palvelujen tuottamista ja yhteistyömahdollisuuksia sekä tilannetta, jos yhdistykset katoaisivat. Työpajojen osallistujien mielipiteet ja ideat koottiin yhteen maakuntavalmistelijoiden ja päättäjien tietoon vietäväksi.

Tulevaisuuden kylä -tilaisuuksien järjestämisestä vastasivat Eteläpohjalaiset Kylät yhteistyössä maakunnan Leader-ryhmien kanssa. Kumppaneiksi kiertueelle he saivat UusiEP-maakuntavalmistelun ja kolme keskeistä kehittämishanketta: Järjestöt mukana muutoksessa, Yhteiskunnallinen yrittäjyys maaseudulla ja Yhteinen keittiö -hankkeen.

Kauhajoella 5.4.2018 järjestettyyn tulevaisuustapahtumaan Ojalan vintillä osallistui viitisenkymmentä maaseudun kehittämisestä kiinnostunutta asukasta.

Hyppy kesään Supermessuilta

Suupohjan Kehittämisyhdistys ry järjesti la 21.4 jäsenistölleen ja kaikille kiinnostuneille matkan Tampereella järjestetyille Supermessuille. Bussikyydillä halki tulvivan jokilavean matkasi pieni, mutta innokas messukävijäjoukko.

Vuosittain järjestettävät Supermessut Tampereen Messu ja urheilukeskuksessa koostuvat useimmista messuista. Tänä vuonna messuhallit kätkivät sisäänsä Kotimaan matkailu -messut, Puutarha-messut, Design ja käsityötorin, Keräilyn sekä äänilevyihin keskittyneen Platan.

Suupohjan alueen toimijat osallistuivat Kotimaan matkailu -messuille omalla Suupohja-osastollaan, joka oli osa näyttävää Visit Pohjanmaan yhteisosastoa. Messuemäntinä ja isäntinä osastolla toimivat perjantaista sunnuntaihin Suupohjan kuntien ja Leader Suupohjan väki.

Suupohjan-messuosaston upean taustakuvan Spitaalijärveltä on ottanut Juha Kulmala Kauhajoelta.

Geoparkille uudet nettisivut ja digilehti

Lauhanvuori-Hämeenkangas Geoparkin alueeseen ja geokohteisiin voi tutustua nyt uusittujen nettisivujen www.lauhanvuoriregion.fi ja digilehden kautta.

Seuraa Leader Suupohjaa seuraavista kanavista:

www.leadersuupohja.fi
www.facebook.com/suupohjankehittamisyhdistys
twitter.com/sky_ry
www.instagram.com/leadersuupohja
www.facebook.com/groups/seikkailesuupohjassa
Youtube: Leader Suupohja